Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Bakó Bertalan, Ilk
A diólevelek komposztálásakor a gondot - a magas cellulóz- és csersavtartalom miatt - a levelek lassú bomlása okozza. Másik szempont, hogy a diólevelekben csírázás- és növekedésgátló - antibiotikus hatású - vegyületek képződnek, amelyeknek káros hatása csak a földdé érett komposztban semmisül meg. Mindezek ellenére - kellő elővigyázatossággal - a dióleveleket is komposztálhatjuk, sőt - megfelelő kezeléssel - határozottan értékes komposztot nyerhetünk belőle. Mivel a növekedésgátló vegyületeket a zöld levelek tartalmazzák számottevő mennyiségben, a lehullott és megszárított levelek már kevésbé, a káros hatást mérsékelhetjük, ha a komposztba csak szárított leveleket teszünk. Egy-két diófa leveleit kisebb adagokban a vegyes komposztba is be lehet keverni. A cellulóztartalom lebontásához azonban ajánlott magas nitrogéntartalmú szerves trágyát vagy műtrágyát hozzáadni. Több fa esetén a komposztálódást emellett a szerves anyagok lebontását végző mikroszervezetek hozzáadásával is tanácsos segíteni. A halomba gyűjtött diólevelek oltóanyagaként földdé érett komposztot is használhatunk, valamint az erre a célra előállított folyékony baktériumsűrítményt, a BactoFil B10-et. Ez utóbbi hatékonyan gyorsítja a szerves anyagok bomlását, valamint a bomlás folyamán felszabaduló hő hatására a komposzt fertőtlenítését is.
Jónás Béla, Vác
A torma meleg fekvésű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, laza talajban fejleszt erős, egyenes gyökereket. Rögösödésre hajlamos, száraz talajban gyakran elfásodik a gyökere, köves talajokban görbe, elágazó lesz. A torma fényigényes növény, napos helyen erős, félárnyékban kevésbé erős ízű lesz. Vízigényes kultúra, de a pangó vizet nem szereti, a kiszáradt talajban hirtelen nagy vízadag hatására a gyökerek felrepedhetnek. Áruültetvényekben a torma termesztése csak kedvező talajviszonyok között lehet nyereséges. Házi kertekben, sokoldalú hasznáért, kevésbé jó körülmények között is érdemes néhány tormatövet ültetni. Vitaminokban gazdag, zsenge levelei a gyökereknél kevésbé csípősek, ízesítőként vagy önmagukban is lehet fogyasztani őket. A torma emellett - kártevőriasztó hatása miatt - a biológiai kertkultúrának is értékes növénye.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu