Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Üzenjük

Bancsik Csabáné, Baja
A Pándy üvegmeggy és klónjai csak csekély mértékben önbeporzók, ezért porzófajtáról mindenképpen tanácsos gondoskodni. Ha nincs hely egy másik fa ültetésére, akkor a meglévő fa néhány ágára oltson a pollenadó fajtákat. Mivel a Pándy meggy klónjai eltérő időben virágoznak, javasoljuk, hogy több fajtát is - egy korai (Solymári gömbölyű vagy Germersdorfi cseresznyefajtát) és egy késői, Cigánymeggy fajtát - oltson a fájára.

Egy vidéki asszony jeligére
Leírása alapján az egres (köszméte) bokrait az amerikai lisztharmat károsítja. Ez súlyos károkat okozhat. A megelőző védekezés kötelező. A tünetek a leveleken, a hajtásokon, a vesszőkön és a terméseken is jelentkeznek. A leveleken és a hajtáson először fehér, majd barnuló lisztes bevonat jelenik meg. A fertőzés következtében a levelek eltorzulnak, majd elszáradva lehullanak, a hajtások felső harmada visszaszárad. A termésen is láthatók a tünetek: a bogyók aprók maradnak, töppedtek, idő előtt lehullanak. A kórokozó a fertőzött hajtásokon áttelel, és májustól felszaporodva tovább fertőzi a közeli bokrokat. Jellemző, hogy a fertőzött hajtásvégek szárazak, de alulról a rügyek kihajtanak, aminek következtében a hajtások elsöprűsödnek. A fertőzött vesszőket minél előbb vágjuk ki és semmisítsük meg! Ugyancsak tanácsos az elsűrűsítő és gyenge hajtások kivágása, ami a kórokozó terjedésének elejét veszi. Ezután a tél végi kéntartalmú (Nevikén) lemosó permetezéssel a további fertőzést jelentős mértékben csökkenteni lehet. A permetezést még rügyfakadás előtt végezzük el, mivel később a kén perzselhet. A permetezés idejét annak tudatában válasszuk meg, hogy a kéntartalmú szerek csak tíz Celsius-fok fölötti hőmérsékleten fejtik ki a hatásukat, de erős napsütésben perzselnek. Ahol már kifakadtak a rügyek, ott a perzselés veszélye miatt csak kénpótló permetszerek használata ajánlható.
Vannak az amerikai lisztharmatra kevésbé érzékeny egresfajták is. Teljesen ellenálló a Szentendrei fehér és a Zöld gyöngy fajta, kevésbé érzékeny a betegségre a Zöld győztes fajta, és közepesen ellenálló a Pallagi óriás, valamint a Piros ízletes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek