Vetés vízágyúval

Eredetileg bányarekonstrukciók, útépítések során keletkezett friss földtakarások füvesítésére fejlesztették ki az Egyesült Államokban. Az ilyen nagy kiterjedésű és gyakran meredek rézsűkkel tarkított területeken ugyanis lehetetlen vetőgéppel dolgozni, a kézi vetés pedig rengeteg időbe telne. Azonban nagy nyomású (mintegy tíz atmoszférás) vízsugárral a fűmag az ilyen helyekre is könnyedén kijuttatható, és igen rövid idő alatt kiváló minőségű pázsit létesíthető.

Házunk tájaValló László2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Vetés vízágyúval

A vízágyús füvesítés során a csírázáshoz szükséges víz a vetőmaggal együtt jut a területre. A nagy erejű vízsugár valósággal a talajba préseli a magot, ami kiváló feltétel a keléshez. (Mondhatnánk: egyszerre végzi el a fűmag bemunkálását, a hengerezést és persze az öntözést is.)Az egyenletes és biztonságos kelés elősegítésére a maggal együtt mulcsot is kijuttatnak a füvesítendő területre: valamilyen nagy cellulóztartalmú anyagot, leggyakrabban szalmatöreket, szalma- vagy papírdarálékot, esetleg papíriszapot. A mulcs anyagát környezetbarát anyagból, például algaőrleményből készítik. Ezen alkotóelemek együtt vannak jelen a vízágyú tartályában, amit egy keverőberendezés tart állandó mozgásban, így valamennyi összetevő egyenletes eloszlásban jut ki a területre. A fűmaggal együtt kijuttatott mulcs takarja a kelést és védi a rézsűt a fű megerősödéséig.
A vízágyú - a szivattyú teljesítményétől függően - akár ötven méter távolságra is képes vetni. Általában teherautó platójára szerelve használják, de volt rá eset, hogy helikopter hasa alá függesztették föl, és innen "ágyúzták be" a különösen meredek rézsűt. A vízágyú alkalmas olyan luxusigények kielégítésére is, hogy környezetbarát zöld festékanyag kijuttatásával rögtön a zöld fű képzetét keltse a megrendelőben.
Napjainkban elsősorban az Egyesült Államokban használják, de már Európában sem ismeretlen ez a technológia. Népszerűségét valószínűleg az is növelni fogja, hogy a füvesítés szempontjából olyan kényes és igényes területen is kiváló eredménnyel használható, mint a golfpálya gyepesítése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek