Fénymanók a kertben

Lámpák, fáklyák elhelyezésével különleges, sejtelmes, romantikus hangulatot teremthetünk esténként a kertben. A megvilágítás biztonságosabbá teszi a közlekedést az utakon és a lépcsőkön, s szolgálhatja a ház védelmét is. Fényforrásként állandó helyű, azaz beépített, vagy mozgatható lámpákat használhatunk.

Házunk tájaValló László2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Fénymanók a kertben

A rögzített alapú lámpák elhelyezését, illetve a hozzájuk vezető kábelek kiépítését csak hatósági engedéllyel rendelkező villanyszerelő végezheti, mert a szakszerűtlenül vezetett és szerelt villamos hálózat életveszélyes. (Nedves időben az egész kert áram alá kerülhet, vagy - jobb esetben - az összes biztosíték lekapcsol.) Az állandó jellegű, rögzített alapú lámpák számára különlegesen szigetelt, speciális kábelt kell lefektetni a földben. Ezt a földkábelt műanyag csővel és sárga jelzőszalaggal is védeni kell, nehogy ásás közben megsérüljön.
Kerti fényfüzéreink a kerti összejövetelek hangulatfokozó eszközei. Kaphatók tíz- vagy húszlámpás kivitelben, piros, sárga, kék és zöld izzókkal. Az előbbi füzéren 50, az utóbbin 25 centiméter távolságban sorakoznak az izzók. Hosszabbítóval az épületben elhelyezett konnektorról is üzemeltethető.
Napjainkban az elektromos hálózattól független, elemes, a kertben tetszőleges helyen fölállítható lámpák széles választéka áll rendelkezésre. Közkedveltek a napelemes kerti lámpák. Ha a kert napos részein szúrjuk őket a földbe, éjszaka fényforrásként sugározzák ki a nappal gyűjtött energiát. A beépített napelemmel és akkumulátortöltővel fölszerelt világítóeszközök akár nyolc órán át is folyamatosan működnek. Földbe szúrható vagy falra szerelhető kivitelben készülnek. A különlegességek kedvelői színváltó lámpát is beszerezhetnek, amely folyamatosan egymásba olvadó kék, zöld, lila, piros és narancsárga színekkel világítja meg a kertrészt. A bárhol fölállítható fényforrás három ceruzaelemmel működik.
Az egykori fáklyák mai, modern, bambusznádból készült, földbe szúrható változatai pedig vadromantikus hangulatot idéznek.

Látogatóközpont az Őrségben
Rendhagyó beruházásként az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága Európai Uniós támogatással természetvédelmi látogatóközpontot létesít Kőszegen. Az Írottkő Natúrparkhoz tartozó területen fekvő, festői szépségű kisvárosban épülő látogatóközpont kivitelezése közbeszerzési eljárás keretében a nyár közepén kezdődik és várhatóan jövő év szeptemberében fejeződik be. Az 540 négyzetméter alapterületen elhelyezkedő, kör alakú, élményösvénynyel is szegélyezett természetvédelmi létesítmény csaknem 250 millió forintba kerül. Az uniós pályázati pénzhez még hatmillió forintot tesz hozzá a nemzeti park. A részben földalatti építményben interaktív természetismereti kiállítás, natúrbolt, multimédiás előadóterem és foglalkoztató, turisztikai információs iroda, valamint vendéglátóegység is helyet kap.

Ezek is érdekelhetnek