Árgusfácán tojására várva

Húsz éve foglalkozik díszfácántenyésztéssel a középkorú vasvári szobafestő, Novák Antal. Csaknem harminc - köztük több ritkaságnak számító - fajával, 250-300 madarával az ország legjelentősebb tenyésztői közé tartozik.

Házunk tájaLendvai Emil2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
Árgusfácán tojására várva

- A fényfácán szaporítása néhány éve rendhagyó volt, ma már nem számít különlegességnek. A hőn áhított árgusfácán - amelyet Belgiumból szereztem be - immáron hároméves, ivarérett. Kettőt letojt, de nem lett fias egyik tojás sem. Szerencsére egy hónap múlva majd újra letojik - magyarázza a tenyésztő. - A vérbegyű fedőnevű fajnak vannak alfajai, az egyik legritkább a bartlett. Ezt nemrég hoztam Hollandiából, s idén már három utóddal is megajándékozott. Tenyészetemben galambok is találhatók, köztük a ritkaságnak számító zöldszárnyú. Többek között van kongói pávám, tragopánom, háromféle fülesem, s megtalálható nálam a világon létező hét pávafácán faj közül három.
- Aki díszfácántenyésztésre adja a fejét, hogyan kell elkezdenie?
- Indulásként arany- és ezüstfácánt érdemes beszerezni, mert ezek a legolcsóbbak. A tenyésztés meglehetősen költséges, általában jóval több a kiadás, mint a bevétel, de egy vérbeli díszmadártenyésztőnek nem az értékesítés a fő célja, hanem a sikeres szaporítás. A tenyésztőnek a megbetegedésekre is fel kell készülnie. Az állatorvosok Magyarországon nem éppen a madárféleségek specialistái. Alaposan meg kell tervezni azt is, milyen volier, azaz lakhely készüljön az állatoknak. Külföldön is tanulmányoztam ezt, főként Hollandiában és Belgiumban. Célszerű, ha egy volierben egy faj él. A standard volierek 4-4,5 méter hosszúak, de például a fényfácánnak, a tragopánnak, a füleseknek ezek már kicsik, az ő lakhelyük a 6 métert is elérheti. Jó, ha a lakók nem látnak át egymáshoz, mert ha például tojik a tojó, a szomszéd kakas dürrög, párzik neki. Ideális, ha egy volierben egy pár tartózkodik. Szükség esetén emeletesen is kialakítható a lakhely, például úgy, hogy alul fácánok, felül galambok lakjanak. A természetes környezetüket fatörzsekkel, különböző növényekkel lehet felidézni, hogy a madarak minél jobban érezzék magukat.
Novák Antal bevezet egy fűthető helyiségbe. Itt telelnek, fajonként elkülönítve, a melegigényes trópusi madarak. Itt szintén találunk kifutókat.
- A különböző fajok más-más gondozást igényelnek, más-más a viselkedésük, reakciójuk - mondja lelkesen a tenyésztő. - A trópusi madarak igen szeretik a zöld környezetet, gyakran elbújnak, árnyékos helyen érzik jól magukat. A galambok igen érzékenyek. Naponta 3-4 óra gondozást, odafigyelést igényelnek az állatok. Tavasztól őszig - amíg csibék is vannak - fél nap is rájuk megy. A madarak általában keveréket esznek, napraforgót, búzát, kukoricát, apró magvakat, de a tragopánnak például speciális táplálék kell. A betegségeket úgy előzöm meg, hogy vitaminokat is adok nekik. A madarak életkora egyébként igen változó, a foltos hátú 20 évig, a fényfácán 25-30 évig is elélhet, de van olyan papagájfajta, amelyik 120 évet is megér.
- Hogyan történik a szaporítás?
- Amikor a madarak letojnak, rá is kotlanak a tojásra. Ha elvesszük alóluk a tojásokat és mesterségesen keltetjük ki őket, a madár egy hónap múlva újra tojik. Volt olyan pávafácán, amelyik hatszor tojt le, s a tizenkét tojásból tizenegy ki is kelt. A megfelelő körülmények kialakítása jó hatással van a szaporodásra is.

Ezek is érdekelhetnek