Mák, fehér virággal

Házunk tája2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Mák, fehér virággal

Sok máktermelőt elbizonytalanítottak azok a hírek, hogy idén ősztől már nem lehet vetni fehér virágú mákot (pl. Szabad Föld, 34. szám). A kormány 162/2003. (X. 16.) rendelete értelmében ugyanis 2006. január 1-jétől minden olyan fajta, melynek száraz kifejtett máktokjában az alkaloidok (morfin, kodein, tebain) összes hatóanyagának koncentrációja 0,4 százalék feletti, ipari, míg a 0,4 százalék alattiak étkezési máknak minősül. A határérték folyamatosan csökkenni fog, mert a cél az, hogy a jövőben étkezési mákként csak azok a rendkívül alacsony alkaloidtartalmú fajták kerülhessenek forgalomba, melyek drog előállítására alkalmatlanok. E fajtákat kötöttségek nélkül mindenki termesztheti a kiskertjében. Az ipari fajták alkaloidtartalma egyre magasabb, ezért ezeket ellenőrzött feltételek mellett kell termeszteni, hogy ne lehessen drogkészítésre felhasználni a máktokot.
Mivel hazánk az Európai Unió tagja, csak az Európai fajtajegyzéken szereplő, 0,4 százalék alatti határértéknek megfelelő fajtákat szabad korlátozás nélkül termelni étkezési mákként. E fajták között van fehér virágú is, így az a kitétel, hogy csak rózsaszín virágú fajtát lehet termeszteni, nem állja meg a helyét. A legnagyobb érdeklődés érthető módon az őszi mákkal kapcsolatban nyilvánult meg, hiszen annak vetésideje már közel van. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium idén még engedélyezte a 0,4 százalék határérték feletti  őszi mákfajták vetését, tehát ez évben még felhasználhatók azok a fajták, amelyeket eddig termesztettek.
Azok a termelők, akik házikertjükben saját maguk minden évben magot fognak a feltehetően 0,4 százaléknál nagyobb alkaloidtartalmú mákjukból, egyrészt az említett kábítószer-rendeletet szegik meg, másrészt a vetőmag-forgalmazásról szóló rendeletet is. Mind az őszi, mind a tavaszi fajták vetőmagja kapható kis tasakokban is, jó lenne, ha a kistermelők a hivatalosan forgalmazott fajtákat termesztenék.
Dr. Fehér Marianna
Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet

Ezek is érdekelhetnek