Veszélyes, ha fáradt az olaj

Sok autósnak fejfájást okoz, hogy olajcsere után mi legyen a fáradt olaj sorsa. A fáradt olaj és annak olajjal szennyezett csomagolóanyaga szintén veszélyes hulladék, ezért fokozott óvatossággal kell bánni vele, mert a természetbe kerülve beláthatatlan károsodást okoz az élővilágban.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Veszélyes, ha fáradt az olaj

Ezért semmilyen körülmények között nem szabad a talajra, élővízbe, lefolyóba és WC-be önteni, elégetni (égésekor klór és kén kerül a levegőbe), a háztartási szemétbe keverni, parkolókban, vagy erdőszéleken hagyni, mert súlyos környezetszennyezést okozunk vele. Ha a települési hulladékba jutnak ezek az anyagok, az időjárás viszontagságainak kitett lerakókban a mérgek akadálytalanul szivárognak a talajba, az élővizekbe és a levegőbe.
A fáradt olajat gyűjtsük külön, jól zárható üvegben, műanyag kannában vagy hordóban, és - az olajjal szennyezett flakonokkal, tárolóedényekkel, rongyokkal, szűrőkkel együtt - vigyük el a veszélyes hulladékok gyűjtőudvarába. Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akciók alkalmával szintén megszabadulhatunk a "készletünktől". A kiürült flakonokat általában a benzinkutaknál is ott lehet hagyni. Ha nem saját magunk cseréljük az olajat, hanem szakszervizben végeztetjük el a cserét, a fáradt olajjal és annak csomagolásával sincs gondunk, mivel a szervizeknek el kell számolniuk a veszélyes hulladék minden grammjával. Az erre szakosodott cégek az összegyűjtött és leadott fáradt olajból olyan anyagot nyernek ki, amely ipari kenőolajként tovább használható.

Ezek is érdekelhetnek