Halványul a zellerlevél

Egyre több helyen lehet kapni halványított zellert, a háziasszonyok ezzel a zöldségkülönlegességgel is megpróbálják változatossá tenni a család étkezését. Sokan nem tudják, mitől halvány ez a növény.

Házunk tájaPethes József2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Halványul a zellerlevél

A halványított zeller külsőre hasonlít a gumós zellerre, de nem a gumójáért, hanem a levele nyeléért termesztik. Az ápolási munkák vele is hasonlóak, mint a gumós zeller esetében, azonban egy különleges művelettel, a halványítással bővül. Az egyik módszer szerint a levélzetet összekötik, és fokozatosan felkupacolják földdel, hiszen a levélnyelek fény hiányában lesznek halványak. A másik módszer alapján harminc-negyven centiméter széles és mély árokba ültetik a palántákat, majd fokozatosan feltöltik földdel az árkot úgy, hogy a levélnyelek közé ne kerüljön. A halványítás, vagyis a feltöltés akkor kezdhető meg, amikor a levélnyelek elérik a másfél-két centiméternyi szélességet. A halványítás körülbelül hat hétig tart, s a töltögetéseket kéthetente végzik. A szedést augusztusban lehet kezdeni, és eltarthat egészen a fagyokig. Egy-egy tő általában húsz-harminc dekagramm levélnyelet ad. Ha a fagyok után betakarják, a helyén is maradhat télire, de pincében, homokba ültetve biztonságosabban átteleltethető.
Az angol zellernek is nevezett növény levélnyeléből finom salátákat lehet készíteni, de a gumója is felhasználható, ugyanúgy, mint a hagyományos zelleré. A húsos levélnyél sok értékes tápanyagot, ásványokat, vitaminokat tartalmaz, és alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek