Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Üzenjük

Pongrátz Alíz, Csepel
A burgonyagumó héjának és héj alatti részeinek a megzöldülése nem fertőzéses, hanem élettani betegség. Akkor következik be, ha a felszedett gumót huzamos ideig napfényen tartják. A gumó bezöldült része szolanin nevű alkaloidát tartalmaz, amely mérgező. A zöld gumók vetőgumóként felhasználhatók, de sem étkezésre, sem takarmányozásra nem alkalmasak.

Tábory Lóránt, Sárospatak
A citromfák fagypont közeli hőmérsékleten, alacsony talajnedvesség és páratartalom mellett (fűtetlen verandán, pincében) teleltethetők a legjobban. Kísérletek bizonyították, hogy ilyen körülmények között, akár világos, akár sötét helyen tartott növényekben, bekövetkezik a mély nyugalmi állapot, és lombhullás nélkül, egészségesen áttelelnek. Ennek természetesen feltétele a viszonylag állandó - alacsony - hőmérséklet és páratartalom, valamint a sokkhatások (erős fényhatás, huzat, hirtelen hőmérséklet-változás) elkerülése. A nyugalmi állapot akkor is bekövetkezik, ha a citromfákat fűtött helyiségben tartják, de ilyenkor természetes állapot a levélhullás. A lombvesztés útján ugyanis a növény visszafogja az életfunkcióit, így mesterségesen biztosítja magának a nyugalmi időszakot. Ilyenkor, tavasszal azonban a lombképzésre fordítja a növény az energiáját, és az egyébként legerőteljesebb tavaszi virágzás a későbbi időszakra - sokszor nyár végére - tolódik el. A késői virágzásból termés csak fűtött helyen várható, hiszen csak ott biztosítható a beéréshez szükséges több hónapon keresztüli 16-17 Celsius-fokos hőmérséklet.

Ifj. Titkos István, Jásztelek
A hazai selyemgyártás jelenleg szünetel, a selyemhernyó-tenyésztés pedig már régen lekerült a jövedelemszerző tevékenységek listájáról. Egyetlen intézményt sem találtunk - beleértve az agrár-felsőoktatási intézményeket is -, ahol bármilyen felvilágosítással szolgálhattak volna a selyemhernyó-tenyésztés jelenlegi lehetőségeiről.

Nánási Béla, Karcag
A növények levelét borító fekete réteg a korompenészgomba lehet. A kórokozó másodlagos kártevő, általában a levéltetvek és a pajzstetvek által kiválasztott ragadós váladékon, a mézharmaton telepszik meg. A gomba azzal károsítja a tetvek szívogatásától már amúgy is legyengült növényeket, hogy a leveleken, később a fás részeken is elzárja a légzőnyílásokat, gátolva az asszimilációt. Erős fertőzés esetén idő előtti lombhullás következik be, súlyos esetben a növények el is pusztulhatnak. A jelenség fák és nagyobb növények esetében a lombfelület és a fás részek erős sugarú, nagy vízmennyiséggel végrehajtott lemosó permetezésével előzhető meg. A vízbe egy kevés káliszappant is tehetünk, amely a korompenész-bevonatot és a ragadós mézharmatot jobban oldja.
Szoba- vagy balkonnövényekről szintén káliszappanos vízbe mártott vattával ledörzsölhetjük a korompenész-bevonatot és a kártevőket (tetveket, pajzstetveket). A növényeken tél előtt - ahol szükséges - feltétlenül tegyük meg, nehogy a már károsított növényekről a fertőzés a többi növényre is átterjedjen.

Péter Ákosné, Dunakeszi
A fekete nadálytő gyökeréből készített krémek, pépes borogatások hatékonyan segítik a gyulladt és fekélyes sebek gyógyulását, enyhítik a reumás fájdalmat, a kezelés hatására a törések, rándulások és mindenféle sportsérülések hamarabb gyógyulnak.  Az értékes drog azonban olyan alkaloidokat is tartalmaz, amelyek fogyasztása nagy mennyiségben rákkeltő és májkárosító hatású lehet.

Ezek is érdekelhetnek