Kölest a pintyeknek

Mivel télen rövidek a nappalok, az éjszakák pedig dermesztően hidegek, a madarak nem tudnak megfelelő mennyiségű eleséghez jutni, és nagy örömmel veszik, ha segítünk nekik.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 12. 09. péntek2005. 12. 09.
Kölest a pintyeknek

Ebben a mostani, madárinfluenzával fenyegető világban azonban felvetődik a kérdés: szabad-e otthonunkba csalogatni a madarakat? Az állatorvosok egyhangúlag azt mondják, nyugodtan etethetjük őket, mert nem növelik annak esélyét, hogy megkapjuk tőlük a betegséget. Ha kihelyeztük az első szalonnabőröket, napraforgóval, kölessel teli edényeket vagy etetőket, ügyeljünk rá, hogy ne fogyjanak ki a fagyos hónapokban, mert keserves csalódást okoznánk vele kertünkben, ablakpárkányunkon megforduló tollas barátainknak.
Mikor kergetőznek a mínuszok, és nem tudnak férgekhez-bogarakhoz, bogyókhoz jutni, a kihelyezett táplálék általában szó szerint életmentő lehet a fagytól meggémberedett madaraknak. Kihelyezhetünk nekik napraforgót, amelyet érdemes olvasztott faggyúval keverve dermedt állapotban kiakasztani egy faágra. A cinegék nagyon szeretik a szárított tökmagot is, és szintén különleges csemegének tartják a diódarabkákat.
A feketerigó és a vörösbegy vígan kutat a konyhai hulladékban: kifejezetten jó néven veszi a sárgarépa-karikákat vagy az almahéjat, amit csőrével pillanatok alatt szétvagdos. A fenyőpintyeknek, a zöldikéknek, a meggyvágóknak kitehetünk a napraforgó mellett kölest és fénymagot is.
Kenyeret soha ne adjunk a cinegéknek, csuszkáknak, mert ha nedvességet kap, hamar megsavanyodik, és bélgyulladást okoz, ami a madár pusztulásához vezet. A galambokat, verebeket azonban nyugodtan etethetjük szikkadt kenyérdarabkákkal (persze nem penészessel), mivel népes seregük nagyon gyorsan képes eltüntetni az ennivalót, nincs ideje megromlani.
Amint megjelennek tollas barátaink, érdemes utánanézni, nem lebzsel-e az etető környékén macska, mert pillanatok alatt szétrebbenti a kis csapatot, vadászösztönétől vezérelve el is kaphatja a gyengébb példányokat. Ajánlatos ezért macskavédett övezetben etetni a madarakat. Házi cirmosunk esetében ennek nagyon egyszerű a módja: mivel madárvendégeink általában a nap azonos szakában keresik fel az etetőt, várható megjelenésük előtt becsaljuk és bezárjuk kedvencünket a lakásba.

Ezek is érdekelhetnek