Zöld jelzés a biokertben

Hiába a vagyon, hiába a kincs, ha egészség nincs - ez az alapelve Szabó László okleveles biokertésznek, aki húsz évvel ezelőtt, nyugdíjba vonulása után lett híve a vegyszermentes termelésnek. Önként vállalta, hogy felkutatja mindazokat a permetszereket, módszereket, amelyekkel méreg nélküli zöldségeket, gyümölcsöket tud termelni. Erre akkor határozta el magát, amikor ismerősei közül többen is meghaltak vegyszer okozta rákbetegségben.

Házunk tájaPethes József2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Zöld jelzés a biokertben

Az elmúlt két évtized tapasztalatairól négy könyvet is írt a csongrádi kertész azzal a céllal, hogy módszereivel másokon is segítsen. Azt mondja, könyvei iránt a legnagyobb érdeklődést a fiatal, kisgyerekes szülők tanúsították, de örömmel lapozgatták azok is, akik egy kis darab földet örököltek, és nem tudták, hogyan kezdjenek neki a gazdálkodásnak. Szabó László az uniós csatlakozás után átdolgozta és időszerű információkkal látta el a hobbikertészeknek szánt könyvét, amely a közelmúltban jelent meg. Beszámol a kezdetekről is, amikor kertjében megjelentek az apja által használt régi szerek: a bordói lé, a mészkénlé, a káliszappan, a hernyóenyvgyűrű és a petróleum. Aztán a komposztáláshoz készített egy aprítógépet, amellyel országos pályázaton első díjat nyert.
Ma már bőséges a választéka azoknak a permetszereknek (pontosan 106 készítmény!), amelyeket a biotermelésben is nyugodtan lehet alkalmazni. A zöld jelzésű, veszélytelen készítmények korlátozás nélkül, a sárga jelzésűek korlátozásokkal használhatók fel. Hogyha betartjuk az előírásokat, az utóbbiak hatóanyaga sem ártalmas az egészségre. A csongrádi biokertész másoknak is szeretne segíteni, amikor tanácsot ad a megfelelő permetszer kiválasztásához, felsorolva a házikertekben előforduló jelentősebb betegségeket, kártevőket. Tippeket ad a természetes tápanyag-utánpótláshoz, sőt az egészséges táplálkozáshoz, életmódhoz is.

Ezek is érdekelhetnek