Kerti kullancs keserít

Egyre több a kullancs hazánkban a mind gyakoribb enyhe telek miatt. Elszaporodásuknak idén kedvez az is, hogy a bel- és árvíz miatt sok helyen buja növényzet sarjadt. Ilyen területeken gyorsan szaporodnak el az erdei és mezei állatok, melyeken megjelennek az élősködők, így a kullancsok is. Főleg a kis rágcsálók, a rigók, a pelék és a sünök (de egyéb vadállatok is) a hordozói azoknak a kullancsoknak, amelyek magukban hordozzák az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusát, a Lyme-kór baktériumát, valamint a kutyák babeziózisát okozó vérélősködőt.

Házunk tájaPethes József2006. 05. 12. péntek2006. 05. 12.
Kerti kullancs keserít

Nemcsak az erdők, a mezők és a közparkok, hanem a kertek is kullancsveszélyesek országszerte, hívta fel figyelmünket Kapiller Zoltán, a kullancsszövetség elnöke. Emiatt komplex védekezést kell szerveznünk a magunk és kedvenc állatunk, kutyánk megvédésére is. A szakember szerint előtte érdemes tájékozódni orvosuknál, állatorvosuknál a környék kullancsfertőzöttségéről.
A szakember szerint, mielőtt kirándulni indulunk, oltassuk be magunkat és egyéves kortól gyermekeinket is a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. Ruházatunkat, főleg nyaknál, csuklónál, deréknál és bokánál, fújjuk le a gyógyszertárakban kapható kullancsriasztó spray-vel. A hosszú szőrű kutyákat nyírassuk le, mert a kopasz bőrt a zavaró napsütés miatt nem csípik a kullancsok. Lyme-kór ellen be is lehet oltatni kutyáinkat. A kullancs terjesztette többi betegség ellen védekezhetünk egy speciális riasztó- és irtóoldattal vagy nyakörvvel is. Így megvédhetjük kedvencünket a babeziák (a vörös vértesteket pusztító kórokozók) támadásától is.
Ha a védekezés ellenére mégis kullancscsípést szenvedünk vagy szenved el kutyánk, a kifejlett vérszívót az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító kanállal távolíthatjuk el szakszerűen. A kivett vérszívót nem kell eldobni, mert hűtött tárolás után laboratóriumban kimutatható, tartalmazott-e Lyme-kórt okozó baktériumot.
A kullancsszövetség idén saját költségén kullancsbeküldő egységcsomagokat juttat a gyógyszertárakba. E tasakokban lehet kullancsot beküldeni az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Lyme Ambulancia Laboratóriumába (1125 Budapest, Istenhegyi út 29-31.). A laboratórium négyezer forintért vizsgálja meg, hogy a kullancs hordozza-e a Lyme-kór baktériumát. A vizsgálatok költségét a kullancsszövetség ötszáz forinttal támogatja, hogy enyhítse a lakosság kiadásait.

Ezek is érdekelhetnek