Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 05. 12. péntek2006. 05. 12.
Üzenjük

Sipos Endre, Maglód
Ahol a darazsak nagyon elszaporodtak, ott csak a fészkek felkutatásával és megsemmisítésével védekezhetünk ellenük. A darazsak "államokban" élnek, államonként egyetlen anyadarázs telel át, a többi a tél beállta előtt elpusztul. Korhadó fák anyagából az anyadarázs tavasszal lépeket készít, amelyek minden egyes sejtjébe egy-egy petét rak. Előbb dolgozók, majd hímek és anyadarazsak fejlődnek ki belőlük. Ezután nagyon gyorsan szaporodnak, végül egy-egy állam akár húszezer tagot is számlálhat. Megelőző védekezéssel - a meglévő és készülő lépek és a bennük lévő peték megsemmisítésével - hatékonyan ritkíthatjuk számukat. A lépeket általában védett helyre - sufnikba, farakásokba, kamrák polcai alá, ház szögleteibe - rakják a darazsak, fajra jellemző gömb, elnyúlt vagy más formában. Amíg csak pete- vagy bábállapotban vannak a sejtekben a darazsak, addig a leghatásosabb a lépek megsemmisítése. Később a nappal felfedezett telepeken éjszakánként, amikor a már kifejlett darazsak is a lépekben tartózkodnak, rovarölő szer befecskendezésével jelentősen ritkíthatjuk a számukat, jó esetben az anyadarázs is elpusztulhat.
A már kirepülő - dolgozó - darazsak csapdázása csak átmeneti védekezésre jó mindaddig, amíg a lépekben új nemzedékek fejlődnek. A darázs a virágok beporzásával hoz ugyan némi hasznot, de ennél sokkal több kárt okozhat, ezért ritkítása ajánlott.

Gémes Mihály, Németkér
A vietnami csüngőhasú sertés húsa nem nevezhető koleszterinszegénynek. Mivel szabad tartásban nevelhető, egészséges életmódja javítja a húsa minőségét, ezért fogyasztása egészségesebb, mint a belterjesen tartott hibrid sertéseké. Jóízű, zsíros húsuk azonban- a közhiedelemmel ellentétben tartalmaz koleszterint.

Cs. I., Tiszatáj
Természetes kövekből készült szobrok és sírkövek lemosását csak akkor ajánljuk, ha tényleg szennyeződtek. Ízlés kérdése, hogy elfogadjuk-e ezt a "patinát" vagy esetleg ragaszkodunk az eredeti állapothoz. A kövek tisztításához akkor is elsősorban a tiszta vizet és a súrolókefét ajánljuk, amelynek tisztító hatását kevés ecet vagy mosószóda hozzáadásával fokozhatjuk. Használat után azonban a tárgyat tiszta vízzel öblítse le, mert mindkét vízlágyító szer oldja a mészkövet.

Ezek is érdekelhetnek