Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nemsokára érik a fekete ribiszke. Sokan nem kedvelik ezt a gyümölcsöt átható illata és íze miatt. Pedig táplálóanyag-tartalma alapján igazi kincsesbánya: tíz deka fekete ribiszke annyi C-vitamint is tartalmazhat, mint egy kiló citrom. Porpáczy Aladár professzor a Fertődi Gyümölcskutató Intézetben állított elő világhírű feketeribiszke-fajtákat. A Fertődi-1-es átütő siker volt régebben, hiszen a korai érésidejével meg előzi a külföldi piacokon a lengyel árut. Amikor ugyanis a lengyeleknél beérik a fekete ribiszke, akkor tarolnak. Porpáczy Aladár új fajtái, az Aranka és a Dyana több gombabetegséggel szemben is ellenálló. Fertődön, a kutatóintézetben gondos fajtakísérletben láthatóak a legújabb fajták, összehasonlítva a svájci Ometával, a svéd Tritonnal és Titaniával, valamint a lengyel Bonával. Pölöskén, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet fajtakísérleti állomásán is találunk kísérleti feketeribiszke-ültetvényt. Ma átkozzák a gazdák ezt a gyümölcsöt, mert nem volt ára az elmúlt években. De szívesen emlékeznek a nyolcvanas évek végére, amikor száz hektár számra ültették, olyan nagy üzlet volt.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu