Bozsik gazda tollából

Őszi málna, tüskétlen szeder

Házunk tájaBozsik József2006. 08. 25. péntek2006. 08. 25.
Bozsik gazda tollából

Nagyszüleim kertjében sajnos nem volt szeder meg málna.
Egyszer édesanyám kapott valakitől tíz kiló málnát, és olyan szörpöt készített belőle, amelynek még ma is érzem az ízét. Elhatároztam, hogy ha majd egyszer saját kertem lesz, akkor abból nem hiányozhatnak ezek a finom gyümölcsök. Lám, ilyen messzire nyúlik vissza a málna iránti rajongásom.
A szederrel más volt a helyzet. Környékünkön nem termett az erdőben ez a gyümölcs. Nem is találkoztam vele akkortájt, és senki sem termesztette ezt a szúrós gyümölcsöt. Aztán amikor először láttam a tüskementes szedret, és megkóstolhattam érett terméseit, rögtön elhatároztam, hogy ilyen növényt jó lenne szereznem.
A sors kegyes volt hozzám, mivel Kollányi Lászlóval, a világhírű magyar málnanemesítővel találkozhattam a fajtabemutatókon. Csodálatos bogyós növényeket ismerhettem meg, amelyek hihetetlenül sok vitamint, szerves kötésű vasat, életfontosságú szerves savakat tartalmaznak. Ráadásul ott van bennük a piros gyümölcsökben rejlő vegyület, a rezveratrol, amely a daganatos betegségek kockázatát csökkenti. A málnából és a szederből szörpöt, lekvárt, sőt bort is készíthetünk. A főzést célszerű elkerülni, mert hőkezelés hatására a C-vitamin elbomlik.
Kertemben jelenleg is nagy sikerrel termesztem a málnát és a szedret. A málnafajták gazdag világából a Fertődi zamatost és a Willamettet választottam. Ezek hagyományos nyári fajták. A Willamett sötét színűre érő gyümölcse a szörpnek rubinos fényt ad. A Fertődi zamatos fagyasztva is pompás. Mindkét málna rendszeresen és bőven terem. Az augusztusi metszés, azaz a letermett vesszők eltávolítása, az új hajtások ritkítása nagyon fontos, mert elejét vehetjük a gombás vesszőfoltosság kialakulásának. A 180 centiméter magas hajtások viszszavágásával elérjük, hogy négyszer-ötször több gyümölcs teremjen.
Újabban az őszi málnák vannak nagy hatással rám. Ezeket nevezik sarjontermőnek, kétszertermőnek, folytontermőnek, folytonérőnek is. Az angol Autumn Bliss fajta, illetve sárga színű gyümölcsöket termő párja, a Golden Bliss a kiskertek ásza lehet, hiszen róluk ősszel is szedhetünk friss málnát, folytontermő fajták révén. Az őszi málnák termesztése történhet a nyári málnákhoz hasonlóan, ám élhetünk tarra vágással is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy minden hajtást és letermett vesszőt a föld felszínén elvágunk. Megtehetjük késő őszszel is, de még jobb kora tavasszal. Az ilyen módon termesztett málna kizárólag az új sarjakon hoz majd termést, miután a nyári málnákat már leszedtük. Kedvező időjárás esetén egészen a fagyokig termik az ízletes gyümölcsöket.
A szeder gazdag fajtakínálatából a Thornfree és a Nessy jutott el hozzám, habár szemet gyönyörködtetők a Hull és a Dirksen bokrai is. A Thornfree szinte ontja a gyümölcsöt, egy tövön akár 10-12 kiló is megterem. A Nessy gyümölcsei méretben felülmúlják a Thornfree bogyóinak nagyságát.
Egy-két tő tüskementes szederrel elláthatjuk a családot remek vitamindús gyümölccsel. Még kert sem kell hozzá, elég egy zsebkendőnyi előkert. Dekoratív, szép bokra dísznövénynek sem utolsó, hiszen virágaival, majd később terméseivel is gyönyörködteti a szemet. A málnának is léteznek tüskétlen változatai, ilyen például a sima vesszejű, folytontermő Autumn Cascade nevű fajta.
De azt hiszen, hogy a legendás Kollányi László emlékét a legfrissebb fajta őrzi leginkább. Ez pedig a Fertődi Vénusz, amely korai, nagy gyümölcsű, szinte a málnák "istennője". Kár, hogy már nem kérdezhetjük a tanár urat, ha valamit nem tudunk erről a csodálatos növényről!

Ezek is érdekelhetnek