Bozsik gazda tollából

Csupaszképű vagy borostás?

Házunk tájaBozsik József2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Bozsik gazda tollából

Az őszibarack rendkívül gazdag világával már kisgyermekként megismerkedtem, hiszen nagyapám kertjében több fajta is volt. Köztük olyan ritkaság, mint a Kínai lapos, amely a pogácsa alakú barackok népes táborának első futára volt nálunk. A Kertészeti Egyetem nemesítési tanszékén - ahol öt éven át dolgoztam - láttam a Remény nevű sikeres fajtát. A közismert Ford és a Kínai lapos frigyéből született ez a fajta, amely ma is rajta van a Nemzeti fajtajegyzékben, és időnként kapható a faiskolákban. Ezek a pogácsa alakú barackok fehérhúsúak és molyhos héjúak.
A nektarinok, vagyis a kopasz barackok sem új keletűek. Entz Ferenc professzor már az 1850-es években fajtaleírásokat közölt róluk. Érdekesség, hogy a csupasz és a molyhos héj csupán egyetlen génpár "játéka". Jó tudni, hogy a molyhosság öröklődik uralkodó módon, míg a szőrtelenség lappangó tulajdonság. Ha tehát valaki otthon, saját szakállára akar csupasz héjú őszibarackot nemesíteni, akkor számítson arra, hogy csupán a második generációban jönnek elő a kopaszok, vagyis az unokák között lesznek ilyen egyedek. A gyermekek egyöntetűen borostás képűek maradnak.
A nektarinok a XX. században törtek előre. A csodálatosan bíbor héj és a sárga hússzín, valamint a magvaválóság az amerikai nemesítők munkáját dicséri. A Nectared sorozat tíz tagja közül nálunk a Nectared-4 futott be. De ma már a Nemzeti fajtajegyzéken található több mint fél tucat ilyen barack. A sort a Red June nyitja június végi éréssel. Ezt követi a Weinberger, a Harko, az Independence, a Nectared-4, a Flavortop, az Apolka, a Stark Red Gold (amelynek hazai megnevezése Andosa), a Fantasia, majd a Venus zárja a sort.
A nektarinok azért is népszerűek, mert a molyhosságra sokan allergiásak. A termesztési kockázat viszont nagyobb, mert a fagyérzékenység, a betegségekre való fogékonyság egyes fajtáknál nagy odafigyelést igényel. Például évek óta szépen terem a Red June-om, amely még alföldi viszonyok között is fagytűrő. Azonban a tafrinás levélfoltosság elleni védelemre és az alapos rezes lemosó permetezésre nagyon ügyelnem kell.
A XX. század elején a fehérhúsú barackok taroltak, aztán jöttek az amerikai sárgahúsú, tigriscsíkos színű, molyhos héjú fajták, és legázolták a fehéreket. Pedig egészen más ízvilágot képviselnek a sárgák, mint a fehérek. A fehérhúsú barackok ízében előbukkan egyfajta kesernyés-tonikos íz, amely nyáron nagyon jól oltja a szomjat. Nem véletlen, hogy a Springtime, a Mariska, a Piroska, a Redhaven Bianca, a Nektár, a Maria Bianca, a Ford, a Maystar, az Incroccio Pieri, a Champion, a Michelini és a Shipley ma is ott van a Nemzeti fajtajegyzékben.
Nagyapám kertjében egy sereg sárgahúsú fajta is volt, de sajnos halála után valamennyi fa kipusztult. Az őszibarack megkívánja a rendszeres gondoskodást, még az olyan ősi fajták is, mint a "parasztbarackok". Így hívják mifelénk azokat a típusokat, amelyek általában fehérhúsúak, valóban ősszel (zömmel október elején) érnek, és olyan szőrösek, mintha az egerek bundáját öltötték volna föl. Sokan szeretik őket. Ezek valóban őszibarackok, hiszen ősszel érnek - de többnyire már nem helytálló a Mikes Kelementől származó őszibarack megnevezés. Hívták ezt a gyümölcsöt francia baracknak is. Ha a tudományos nevét fordítjuk magyarra, akkor perzsa barack a neve. A római birodalom légiósai hozták Európába, és vélhetően Pannóniába is ezt a zamatos gyümölcsöt.
Jelenleg a sárgahúsú őszibarackokból van a legnagyobb kínálat a Nemzeti Fajtajegyzékben, mintegy húsz fajta közül választhatunk. A Redhaven az ászok ásza. Ez a barack augusztus első napjaiban érik, és nagyon bírja a hazai időjárási viszonyokat. Befőttnek is kiváló, ám a befőttek kategóriájában ott vannak a "gumibarackok" - más szóval ipari barackok -, amelyek éretten is kemények maradnak. Ezek közül a Babygold-6 vált be talán a legjobban.
Éppen akkor kerestek meg Szigligetről, amikor ezeket a sorokat írtam. Olvasónk nagyon meg van ijedve, mert kedvenc őszibarackfájának már két ága is lehasadt, de szeretné megmenteni. Nem tudja a fajta nevét, és arra sem emlékszik, oltványként vásárolták-e, vagy az egyik szomszédos kertből hozták a szemző hajtást. Azt tanácsoltam, hogy szemzéssel próbálják megmenteni ezt a finom, fehérhúsú fajtát. És arra biztatok minden kertészt, hogy ne hagyják elveszni régi értékeinket csupán azért, mert a divat most mást diktál! Ha nekünk értékes egy fajta, akkor szemzéssel, oltással őrizzük meg! Érdemes!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek