Idejében szólunk

Meglett a böjtje a hosszan tartó kánikulának, az augusztus olyan szeszélyes lett, hogy alig ismertünk rá. Megjött a várva várt eső, aminek nagyon örültünk, de a heves viharok, jégverések igazán elmaradhattak volna. Az átlagosnál hűvösebb volt a hónap - néhány forró napot kivéve -, és kevesebbet sütött a nap is. Emiatt a gyümölcsök nem annyira édesek és késve érnek, ugyanígy a szőlő is.

Házunk tájaPethes József2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Idejében szólunk

Érdemes átnézni a tőkéket. Ahol túl dús a lombozat és erősen árnyékolja a fürtöket, ki kell takarni azokat. Viszont a nagyobb leveleket csak óvatosan szabad ritkítani, hiszen közrejátszanak a szemek érésében.
A sok eső miatt most üdébb a konyhakert, mint általában szeptember elején. Miközben szedjük a paprikát, a paradicsomot, a tökféléket, a zöldbabot, bosszankodhatunk, hogy újra kigazosodott minden, s ezért át kell kapálnunk az ágyásokat. A talajt most könnyű megmunkálni, telepíthetünk például szamócát. A szabaddá vált területeket pedig feláshatjuk, és vethetünk spenótot, sóskát, áttelelő salátát, valamint duggathatunk téli sarjadékhagymát.
Azokat a virághagymákat, amelyeket a nyári szünet kezdetén felszedtünk, mostanában, a tanítás első napjaiban, heteiben a földbe rakhatjuk. Ilyenkor kell elültetni a tavaszi hagymásokat és gumósokat, a nárciszt, a tulipánt, a jácintot, a fürtös gyöngyikét, a sáfrányt, a krókuszt, a hóvirágot és a tőzikét. Ha tuját, fenyőt vagy valamilyen örökzöld cserjét ültetünk, a tél beálltáig még lesz idejük megerősödni. Ugyancsak most időszerű a gyepek telepítése vagy a kipusztult részek újravetése, mert a tél kezdetéig megerősödhet a fű is. Addig egyszer meg is nyírhatjuk - rendszeres öntözés után, amennyiben kevés a csapadék. Szintén mostanában érdemes szaporítani a sziklakerti évelő növényeket, át lehet ültetni azokat, s ilyenkor időszerű új sziklakertet létesíteni vagy a régit felújítani.
Eljött az ideje a díszpipacs, a szívvirág és a pünkösdi rózsa szaporításának is. Ez utóbbinál ügyeljünk arra, hogy napos helyre, tápanyaggal jól ellátott talajba kerüljön. Tőosztással szaporítható, de ne aprózzuk el, legalább 3-4 hajtórügye maradjon. Akkora gödröt ássunk neki, amekkorában a gyökerek kényelmesen elférnek, és ugyanolyan mélyre ültessük, mint amilyen mélyen korábban volt, különben nem fog virágozni. A jó eredés érdekében legalább két hétig öntözni kell, s az első téli fagyok idején jól takarjuk be.

Ezek is érdekelhetnek