Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Üzenjük

Halász Emília, Dömsöd
A bálványfa (más néven ecetfa) nemcsak magszóródás útján gyomosít, hanem gyökerének nagyon erőteljes sarjadásával is. A kivágott fa földben maradt gyökereiből is nagy területen hajtanak a fióknövények. Ha ezeket gyökerestül nem távolítják el, akkor csomókban jönnek elő a sarjak, amelyek már mélyre hatoló gyökeret eresztenek, és egyre nehezebb lesz kiirtani őket. Ha ezeket lekaszálják, még jobban megerősödnek. Kivágott fáknál a gyomosítás megelőzésére javasolható, hogy a törzsbe lyukat fúrva óvatosan öntsenek gyomirtó szert vagy tömény ecetet, ami a gyökereket is megperzseli. Az utólagos kihajtás ezután mindenképpen gyengébb lesz. Ha így is megjelennének sarjnövények, azokat minél teljesebb gyökérzettel el kell távolítani, míg a gyökerek tartalékai ki nem merülnek. A kiszedett sarjakat ajánlott megsemmisíteni, ne dobják a komposztra, mert ott is kihajthatnak!

Thormák János, Budapest
A lopótök és a többi dísztök termését teljes érésig, illetve az első dérig a száron hagyják, hogy héjuk keményre érjen. Az érett termés szára összetöpped, a szártőnél a terméshéj behorpad. Ilyenkor kis szárcsonkot hagyva éles késsel leválasztják, és száraz, szellős helyen szárítják. A terméshéj ezalatt szépen színeződik, megfásodik, a terméshús pedig összeszárad. Amikor a magok megkeményedtek, a tökön kis lyukakat vágnak, amin keresztül kipiszkálják az összeszáradt terméshúst és a magvakat. Ezután a tököket pácolhatják vagy mustba áztathatják, hogy szép színt kapjanak, esetleg karcolással, égetéssel díszes mintákat is rajzolhatnak a héjába.

Bánáti Géza, Sarkad
A bazsarózsa (fás peónia) nyáron érő magjait általában azonnal elvetik. Őszig a magok gyökeret eresztenek, majd a téli hideghatáson átesve, tavasszal ki is hajtanak. Ha a magokat csak ősszel vetik el, akkor azok az első tavaszon gyökeret fejlesztenek, és csak a következő tavaszon hajtanak ki. Ilyen módon csupán jó maghozamú fajtákat érdemes szaporítani. A magoncok az anyanövény tulajdonságait legfeljebb 50 százalékban tartják meg, és 5-6 év múlva kezdenek virágozni. Ezután lehet kiválogatni a szép virágú fajtákat, amelyeket bujtással vagy oltással érdemes szaporítani. Gyorsabban - általában 2-3 év alatt - nyerhető fajtaazonos, virágzó növény az idős hajtások körkörös lebujtásával.

Ezek is érdekelhetnek