Zöldségszobrok Zalából

Kertek kincsei négy fal közé szorítva, természetes körítéssel - így fogalmaztam meg a látványt, ami Zalaegerszegen a kertbarát körök és kistermelők megyei terménybemutatóján fogadott.

Házunk tájaBozsér Erzsébet2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Zöldségszobrok Zalából

Évtizedek óta megrendezi a Megyei Művelődési Központ ezt a kiállítást, az idei mégis más volt, másként hatott a látogatóra. A bevásárlóközpontok uniformizált, mutatós, ám zamatokban jobbára szegényes választékához szokott szemünket elkápráztatták a kertek, erdők friss, színpompás csodái: a majd kicsattanó, méretes, piros paradicsomok, a halványzöld kosszarvú vagy füzérbe kötött pirospaprikák, a csillogó héjú lila padlizsánok, a változatos színű hagymák, körték, almák, szőlők, babok. Nehéz felsorolni azt a hatalmas választékot, szín- és formagazdagságot, amit a kiskertek gazdái felsorakoztattak. Nagy üvegtálakon gusztusosan elrendezve kínálták a saját termésből készített befőtteket, savanyúságokat, ahányat csak megkóstoltam, mindegyiknek más és más volt az íze.
- Én az édesebb ízeket kedvelem - mondta Péntek Gyuláné, a szilvágyi kertbarátok egyike, mellesleg a falu polgármestere, aki egész sor savanyított zöldséget hozott a kiállításra. Arra biztatott, hogy rumos-pezsgős salátáikat se hagyjuk ki. Nem bántuk meg.
Ezen a standon az erdei gyümölcsök és gombák is feltűntek, ami nagyon is kézenfekvő, hiszen a kis település lakóinak minden égtáj felé egy ugrás az erdő.
- A gombát mi gyűjtöttük - mutatta Kovács Jánosné és Horváth Gyuláné. - Rengeteg a galambica, találtunk sárga rókagombát, fenyőaljagombát, azaz rizikét, fekete trombitagombát, őzlábgombát és csiperkét. A vargányára még várni kell, de az is lesz.
Azt mondják, a galambgomba pörköltnek, levesnek, rántva és tepsiben fokhagymás zsírban megsütve kiváló, a rókagomba pörköltnek és tejfölösen finom, az őzlábak tenyérnyi kalapja pedig felér egy nagy szelet rántott hússal. A csiperke mindenféleképpen elkészíthető, a rizike pedig sütve, pörköltbe jó különleges aromája miatt. Igazi különlegesség ezen a tájon a fekete trombitagomba, amelyet megszárítanak, összetörve felséges ételízesítő.
A bucsutaiak standján Gyurkó Imréné szívesen mesélt a látványos házi konzervekről. Agglegénykompótját a leglustább háziasszony is könnyen elkészítheti. Eperéréstől szőlőszüretig csak rakni kell az üvegekbe a gyümölcsöt a rummal locsolt cukorrétegek közé. Sajátos savanyúságot kísérletezett ki. Ínyencek kedvence lehet az uborka, paprika, karfiol és szőlő társítása.
A zalaegerszegi Megyei Művelődési Központ kertbarát körének zöldség-gyümölcs kollekciója nyerte el az idén az első helyezést. Munkájuk jó példája annak, hogy a városi emberek, különösen a nyugdíjasok milyen hasznosan tölthetik el szabad idejüket. Egymással versengve termelik meg a konyhára valót, és, mint mondják, az benne a legjobb, hogy tudják, mit esznek... Vagyis csínján bánnak a  mérgekkel.
A zöldség-gyümölcs szobrászat a kertbarátok versengésének kedvenc terepe. A természet kincsei meglódítják a fantáziát, divatos szóval élve: ösztönzik a kreativitást. Hogy mi mindent lehet készíteni gyümölcsökből, zöldségekből, az egyszerűen elképesztő. A zsűri a zalabaksai kertbarát körnek ítélte az első díjat a termények míves megmunkálásáért.
- Horváthné Császár Erzsike érdeme - mondta Kósa Gyula, a húsz éve működő kertbarát kör vezetője. Lelkes csapat az övék, téli összejöveteleiket ismeretgyarapításra használják. Szakmai előadásokat hallgatnak és tapasztalatot cserélnek. Horváthné nagy örömmel mesélte, hogy a falu gyerekei mennyire élvezték a termésszobrászatot. A helyi iskolának alapfokú művészeti tagozata van, és a kézműves csoport munkálta meg a terményeket. Lehet ennél egyszerűbben természet közeli életre nevelni a gyerekeket?

Ezek is érdekelhetnek