Vérpezsdítő vitaminbomba

Kertünk egyik legkitartóbb lakója a cékla: általában október végén, a gyökérzöldségekkel együtt vándorol a pincébe. Már fenem rá a fogam, hiszen a zord téli napokon bőséges vitaminforrást remélek tőle, és különben is nagyon szeretem. Magát a növényt is, hiszen ha egy zacskó vetőmagot elvetek, annyi termése lesz, hogy nemcsak a családot, hanem még a rokonságot is el lehet vele látni. A cékla igénytelen növény, azt leszámítva, hogy nagyon kötött talajban, valamint ha aszályos időben nem öntözik, nem nő meg. Ha rendszeresen kapáljuk, nincs vele gond, a betegségek, a kártevők pedig általában elkerülik.

Házunk tájaPethes József2006. 10. 06. péntek2006. 10. 06.
Vérpezsdítő vitaminbomba

Ma már nemcsak azért szeretem a céklát, mert édesszájú vagyok. Közben ugyanis megtudtam, hogy a több mint négyezer éve termesztett vörös színű répa fogyasztása felettébb egészséges. Tele van a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal, kiemelkedő a kálium- és a magnéziumtartalma. A répatest fontos lakója a B1-, a B2-, a B6-, a C-vitamin, a biotin, a folsav és a niacin is. E vitaminokhoz társulnak a répa vörös színanyagai, s így együtt gátolják a daganatok képződését. A cékla jó vérszaporító, mert szervezetünk a benne lévő vasat tudja a legjobban hasznosítani. Orvosok szerint időskorban érdemes céklakúrát tartani, mert ezáltal megelőzhető a gyűjtőerek falainak megkeményedése. Ugyanakkor a cékla tisztítja a májat, a vesét, egyenletessé teszi a gyomor és a belek működését, ilyenformán jótékonyan hat az emésztésre.
Fontos tudni, hogy a répa héjában nagyobb koncentrációban találhatók meg a táplálóanyagok. Ezért érdemes héjában megfőzni, és csak az egészen vékony felső réteget eltávolítani. A legtöbben a főtt céklából készítenek savanyúságot, pedig a nyersen lereszelt répából is lehet, ami még egészségesebb. Ki-ki ízlése szerint tehet hozzá reszelt sárgarépát, hagymát, petrezselyem zöldjét, citromlevet és mézet. Sokan nem tudják, hogy a cékla levele is ugyanúgy tele van értékes táplálóanyagokkal, mint maga a répa, ezért felszedés után eldobják, szerencsésebb esetben az állatoknak adják. Pedig vannak országok, ahol ugyanúgy megfőzik, mint a spenótot. Érdekesség, hogy vannak fehér, sárga és csíkozott színű céklafajták is. Nálunk inkább a vörös színűek terjedtek el, ilyen például a Bíborgömb, az Egyiptomi lapos, a Bíborhenger, a Bordó és a Detroit. Színanyaga miatt használják cseresznyebefőttek, gyümölcsjoghurtok, fagylaltok, kolbászok, húskonzervek színesítésére. Talán sokan nem is gondolnák, de a répa színe eljut még a rúzsokba és a púderekbe is.

Ezek is érdekelhetnek