Jó edző kell a méhcsapat mellé

Elképesztő, hány fajta méz létezik! Erre csodálkozhattam rá Zalaegerszegen, a Kárpát-medencei Mézfesztiválon. A gusztusos csuprokban, csillogó üvegekben fehértől az aranylón keresztül egészen a barnáig különféle színekben csorgott a méz. Apró ostyaszeleteken lehetett kóstolgatni.

Házunk tájaBozsér Erzsébet2006. 12. 15. péntek2006. 12. 15.
Jó edző kell a méhcsapat mellé

Pais István zalaegerszegi méhész kínálatából egyből kiszúrtam az akác-bíborhere mézet, mint különlegességet.
- Harminc éve méhészkedek, de efféle mézem most van először - mondta a nyugdíjas olajipari technikus. - Magfogásra termelték a bíborherét, én odavittem a méheket. Akáccal együtt gyűjttettem. Munkás dolog fajtamézhez jutni, mert nagyon figyelni kell a virágzás idejére, és a gyűjtés után azonnal pergetni kell. Idén az időjárás különösen kedvezett a fajtamézeknek. A feleségem már annyira ismeri az ízeket, hogy amikor hazaviszem pergetni a lépeket, azonnal tudja osztályozni. Nagyon finom az alma-körte gyümölcsméz, selymes hatású a gyermekláncfű méze, kellemesen aromás az erdei mézharmat, amit a fenyőtűkről, a tölgyről, a hársról gyűjtenek a méhek. De mindenekfeletti a gesztenyeméz, amit utoljára kell kóstolni, mert testes aromája minden más ízt elnyom.
A lelkes méhész nyolc családdal kezdett, ma már kétszázhúszat gondoz. Szülőfalujában, Becsvölgyén két, erdőbe nyúló telephelye van. A vándoroltatásra alkalmas, pergetővel felszerelt, konténeres méhesét Gellénházán tartja. A fesztivált rendező söjtöri méhészeti egyesület tagjához nem lehet úgy bekopogni, hogy ne tudna valami különlegességet kínálni a mézet kedvelőknek.
- Az ember rabjává válik a méhészetnek. Szinte minden időt rájuk szentelek. Manapság nem lehet már csupán hagyományos módon termelni, és nagyon meg kell választani a helyet is. Természetvédelmi helyeket keresek, és mindenre nagyon figyelek. De nálam nem is volt még méhbetegség. A méhész akkor végzi jól a dolgát, ha olyan, mint az edző, a családokat felkészíti a mézhordásra. Lesni kell a rügypattanást, kiszámítani, mikor legjobb a hordás, a méhcsaládok életét pedig úgy igazítani, hogy arra az időre legyen a legtöbb bogár, és csak a hordással törődjenek.
Kapok felhasználási intelmeket is: forró teába sohase csurgassuk a mézet, mert veszít értékéből, tönkremennek a vitaminok. Meg kell várni, míg lehűl az ital 50 fok alá.
Nagy Gyula székesfehérvári méhész standja ugyancsak megfogott. Levendulamézét nem lehetett kihagyni.
- Isaszeg határában van egy húszhektáros levendulatábla. Utánfutónyi méhet, 20 családot vittem rá... - magyarázta.
Aztán megmutatta a többi finomságot, a medvehagyma, a kakukkfüves akác, az aranyvessző, a galagonya, a selyemfű, a málna, az édesharmat mézét. Összesen tizennégy fajtát tölt üvegekbe.
Az idei fesztivál mézlovagrendek találkozójával színesedett, s a hazai méhészeken kívül a Muravidék, a Felvidék, a Székelyföld, a Vajdaság küldöttei is itt voltak. A méz minden formában, pálinkában, borban, koktélban, süteményben a látogatók elé került. Megismerhették sokféle felhasználását, gyógyhatását, és szakmai előadásokon, kulturális műsoron szerezhettek élményeket. Úgy tűnik, a zalaegerszegi mézes napok kiteljesedőben vannak, egyre több ötlettel "csalják lépre" a gyanútlan fogyasztókat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek