Isteni amaránt

Házunk tájaBognár Antal2007. 02. 23. péntek2007. 02. 23.
Isteni amaránt

Kiskertnek dísze is lehet a megnyurgult kakastaréjszerű, mellmagasságig érő növények felálló vagy bókoló virágzatú glédája, s a gépi betakarítás nagy szemvesztesége itt jelentéktelen. Nálam tíz sor közel tízkilónyit hozott.
Az amaránt (kétszikű) álgabonának a hajdináéhoz, köleséhez hasonlóan apró magva magas biológiai értékű, könnyen emészthető táplálék, fehérjetartalma 12,5-18 százalék, aminosav-összetétele ideális, lizintartalma viszonylag magas, kalcium-, vas- és magnéziumtartalma többszöröse a gabonákénak, s mivel glutént nem tartalmaz, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Gyermektáp, kímélő ételek alapanyaga. Olyan országokban, ahol jobban ismerik már, fényes jövő vár rá.
Május közepén vetik fél-háromnegyed méter sortávolságra, de tavaly még június közepén sem késett el vele az ember, s a fokozatos éréshez igazított kézi szedése október második feléig is eltarthatott. Közepesen ellátott talajokon trágyázást nem igényel. Gombabetegségek nem károsítják, bolha és barkó nem fordul elő gyakran benne.
Kényes szakasza termesztésének az idegenelés. Öt-tíz centiméter tőtávolságra ritkítása közben el kell távolítani mellőle a rokon disznóparéjt (a kultúrpéldányok arról ismerhetők fel, hogy száruk és levelük bordós). Másodjára, virágzáskor már könnyebb. Ezután már semmi dolgunk vele. Amikor három-négy hónap után a sötétbordó virágzat fakulni kezd és felkopaszodik a növény szára, metszőollóval levagdossuk a könnyen kipergő virágzatot, és szellős helyiség padozatán szükség szerint forgatva vagy felfüggesztve szárítjuk. Kézileg is rostán kicsépelhető, szelelés után vékony rétegben kiterítve tovább kell szárítani.
Rózsaszínes magva olyasféleképpen főzhető meg, mint a rizs, főzelékfélékhez, rakott zöldségekhez adagolható, őrleménye (dara és liszt) tápláló italok, kekszek, sütemények készítésére alkalmas. Érdekes elkészítési módja a pattogtatás (házilag a kukoricától eltérően száraz vasedényben, mert pici olaj is lekapja), pattogtatva müzliszerűen használható fel gabonakeverékekhez. Indiában és Mexikóban mézzel, gyümölcssűrítménnyel préselnek belőle szeleteket. Ennek a nálunk még kevéssé közkeletű bioterméknek Edit, Enikő, Maros, Róza (s a zöldtakarmánynak ajánlott Réka) fajtái ismertek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek