Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 02. 09. péntek2007. 02. 09.
Üzenjük

Kiss Mihályné, Békéscsaba
A rozmaring cserépben csak nagy földlabdával nevelhető, tápanyagban gazdag, kötött talajban fejlődik a legjobban. A szárazságot viszonylag jól tűri, a túlöntözéstől azonban a gyökerei könnyen rothadásnak indulnak. Az edényben nevelt rozmaring a tűző napot kevésbé bírja, mint szabadban, legszebben a közvetlen napsütéstől védett, de világos helyen fejlődik.
A levendula akkor sínyli meg az átültetést, ha sérülnek a gyökerei. Akár kis cserépből nagyobba, akár a szabadban telepíti át a növényeket, a gyökerek visszavágása és megsértése nélkül, könnyen melegedő, nem túl kötött, meszes talajba ültesse, így jobban megerednek.

Torday János, Tatabánya
A gyümölcsfák és -bokrok gödrét hagyományosan már legalább egy évvel az ültetés előtt - általában ősszel - kiásták és nyitva hagyták. Ezzel lehetővé tették, hogy a téli fagy jól átjárja, fertőtlenítse a talajt, és az általában kemény alsó rétegeket is átáztassa a leszivárgott csapadék, a rögöket a fagy szétrepessze, morzsalékossá tegye.
Az év folyamán a nap sugarai átmelegítették és fertőtlenítették a talajt. A gödrökbe hordott szerves hulladék, komposztadalék a csapadékkal lemosódott az alsóbb rétegekbe, így vízzel és tápanyagokkal jól feltöltődött, mély rétegű, pihent talajba kerültek a növények.
A hagyományos ültetési szokásokhoz a gyökérpépezés is hozzátartozik, ami elődeink szerint felért egy alapos beöntözéssel. Ilyenkor a helyi földből vízzel tejfölnél kissé hígabb oldatot keverünk egy gödörben vagy nagyobb edényben, amelybe belemeríthető a teljes gyökérzet. A gyökerek fertőződésének megelőzésére tanácsos a péphez gombaölő szert is keverni, illetve olyan kőzetőrleményt (alginit, zeolit, bazaltőrlemény), amely növényerősítő és ellenálló képességet fokozó ásványi anyagokat is tartalmaz. Az előzetesen vízzel jól megszívatott fák és cserjék gyökérzetét bevonó tápláló és erősítő védőréteg megakadályozza a gyökerek kiszáradását.

Hajnóczi Kálmán, Kiskunfélegyháza
Homokon is jól termeszthető, gombabetegségekkel szemben nagyfokú ellenálló képességet mutató kékszőlőfajta az Eszter és a Néró. Mindkettő biztonságosan termő, ízletes csemegeszőlő, a Néró borszőlőként is értékes. Mindkét fajta érzékeny a magnéziumhiányra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek