Bozsik gazda tollából

Házunk tájaBozsik József2007. 03. 16. péntek2007. 03. 16.
Bozsik gazda tollából

Idén új fajtákkal gyarapodott a bogyós gyümölcsök családja is. Géczi László nemesítő munkáját dicséri a Bíbor köszméte (egres). A fajta legfőbb erénye, hogy ágrendszere tüskétlen, legfeljebb a vesszők alján fordulhat elő néhány tüske. Bokra bőven terem. Termése piros, jóízű, közepes nagyságú.
Két új málnával is bővült a kínálat. Az egyik kétszer termő: az Autumn Cascade nevű angol fajtát Bogárdi Zoltán mezőörsi kertészmérnök honosította meg. Sarjai tüskétlenek. Korán érő gyümölcse jóízű, sötétpiros, erősen molyhos, ezért mérsékelten fényes, közepesen kemény húsú, könnyen szedhető, jól szállítható. A Glen Ample szintén Angliából érkezett. Korai érésű terméseit kétéves vesszőin hozza. Bogyója igen nagy, kemény húsú, jól szállítható és tárolható. Az éves vesszők tüskétlenek.
A tüskementes szedrek táborát mostantól a Black Satin (fekete selyem) gyarapítja. Bokra erőteljesen növekszik, ágai magasra törnek, erősen fásodnak. Érési ideje július végétől október közepéig tart, bőven terem. Gyümölcse nagy, csillogóan fekete, savanyú, lédús. Feldolgozásra közepesen alkalmas.
Hat új svájci szamócafajta is felkerült a Nemzeti fajtajegyzékre: közülük az első öt a Thuriga és a Marmolada, a hatodik a Thuriga és a Confitura keresztezéséből jött létre.
A Hobthurmarqua kései érésű gyümölcse nagyméretű, de aprósodásra hajlamos. Színe vörös, fényes, kúp alakú. Húsa kemény, a csészelevelek a tárolás alatt frissek maradnak. A Hobthurmartre is kései érésű, gyümölcse nagyméretű, de aprósodásra hajlamos. A gyümölcs húsa a tárolás alatt puhul, mattabbá válik. Bokra közepes növekedési erélyű, laza állományt ad. A Hobthurmancin ugyancsak kései érésű fajta. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy méretű. Színe vörös, fényes, lapított vese alakú. Húsa érzékeny a sérülésekre. Bokra közepes növekedési erélyű, alacsony állományt ad. A kései érésű Hobthurmandu fajta gyümölcsei nagyon nagy méretűek, de aprósodásra nem hajlamosak. Kocsánya nehezebben szakad, színe narancsvörös, fényes, kúp alakú. Húsa kemény, jól tárolható. Bokra erősen növekszik, sűrű állományt ad. A Hobthurmarsei középkései érésű, gyümölcse nagyméretű, de aprósodásra hajlamos. Fényes, vállas, kúp alakú, színe sötétvörös. Húsa kemény, jól tárolható. Bokra középerős növekedésű, sűrű állományt ad. Végezetül pedig a Hobthurcon nagyon kései érésű svájci szamócafajta. Gyümölcse nagy, de aprósodásra hajlamos, színe sötétvörös. A gyümölcs gömbölyded, húsa kemény, jól szállítható, jól tárolható. Bokra középerősen növekszik, szétterülő.
Érdemes ezekkel az új fajtákkal közelebbről is megismerkedni, kertünkben egy-egy bokor, illetve tő erejéig kipróbálni őket, mert meglévő értékeinkkel összevetve mutatják meg, mit is tudnak.

Ezek is érdekelhetnek