Fűszer ízű levelek

Házunk tájaPethes József2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Fűszer ízű levelek

A mediterrán származású növény cikcakkos levelei a pongyola pitypangéra hasonlítanak, de keresztesvirágú lévén a tormával és a mustárral áll rokoni kapcsolatban. Íze is ahhoz hasonlóan enyhén csípős, borsos, és tele van C-, valamint B-vitaminokkal. A rukkola az olasz konyha nélkülözhetetlen fűszere, akárcsak a bazsalikom. Friss leveleiből finom salátákat készítenek, magja fűszerként szolgál, az egész növény pedig gyógynövény, vértisztító hatású és étvágygerjesztő. Magját április végétől folyamatosan vethetjük napos vagy enyhén félárnyékos helyre. Keléséhez fontos a rendszeres öntözés, aztán már csak a gyomokat kell eltávolítani közüle. Talajban nem válogatós, de főleg a tápanyagban dús, középkötött vályogtalajokat kedveli. Júniustól folyamatosan szedhetők friss levelei, de mindig csak annyit vigyünk a konyhába, amennyit aznap elfogyasztunk. Tárolás során ugyanis veszít élvezeti értékéből, az elvénült levelek pedig keserednek. Akinek nincs konyhakertje, az ablakpárkányon, balkonon lévő cserépben is nevelheti ezt az egészséges ínyencséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek