Tiszasasból arborétum lesz

Házunk tájaPethes József2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Tiszasasból arborétum lesz

- Negyven éve élek itt, és nagyon megszerettem ezt a falut. Nekem ez a mindenem! Kiépült az ivóvíz-, a gáz-, a szennyvíz-, a telefonhálózat és aszfaltosak az utak, mégis a legelmaradottabb települések közé tartozik: az emberek megélhetése bizonytalan, sokan vannak munka nélkül. Mintha megállt volna itt az élet. Nem jó, hogy a legnagyobb munkaadó az önkormányzat. Nálunk a legtöbben a mezőgazdaságból próbálnak megélni, az utóbbi években egyre többen fóliáznak. A földek gyenge minőségűek, ennek ellenére a háború előtt szépen megéltek az emberek a gazdálkodásból, akkoriban a környék egyik leggazdagabb faluja volt a miénk.
Sok álmatlan éjszakája volt Laskai Istvánnak, nyilván ezek egyikén "álmodta meg" a faluarborétumot. Elképzelte, hogy a falu 132 hektáros belterületére, utcákra, terekre, mindenhová különleges fákat, bokrokat ültetnek, ugyanúgy összegyűjtve hozzá a növényeket, mint az arborétumokban. Varázslatos, egészséges környezetben élnek majd, és ez idecsalogatja a letelepedni vágyó embereket, a turistákat. Nem mintha eddig teljesen elkerülték volna a falut, hiszen az ötszáz ingatlanból nyolcvan nem falubelié, már külföldiek tulajdonában is van egy-két ház.
- Arra gondolt, hogy fellendülhetne az idegenforgalom?
- Ehhez minden adottságunk megvan. Nézze ezeket a kacskaringós, szűk utcákat, ezektől teljesen egyedi a falukép. Tiszasast halmaztelepülésnek hívják, ami azt jelenti, nincsenek egyenes utcasorok, mint máshol, és ettől különös hangulata van. Megmaradtak a régi, tornácos parasztházak. Gyönyörű a környezetünk, a Tisza körülöleli a falut, homokos strandja van és igazi horgászparadicsom. Ráadásul gyógyhatású termálvíz van alattunk, csak fel kellene hozni, hogy fürdőt építsünk. Az egyre szaporodó kertészetek is hasznosíthatnák a meleg vizet. Csak pénz kellene hozzá, ami nekünk nincs. Az önkormányzatnak elég fenntartani intézményeit, fejlesztésre már nem futja.
Pályázatok útján próbálnak tehát boldogulni. Az arborétum szakmai tervének kidolgozását a földművelésügyi tárca finanszírozta. Egy mérnökcsoport egy évig dolgozott rajta, volt, aki egy hónapra leköltözött a faluba, hogy felmérje a terepet. Először arra gondoltak, hogy a Kárpát-medence őshonos növényeit gyűjtik itt össze, aztán jött egy merész ötletük: három kontinens, Európa, Ázsia és Amerika fáit, bokrait ültetik majd el, térben is elkülönítve. A fajokat természetesen úgy válogatták ki, hogy elbírják az itteni klímát.
Három részre tagolódik majd a falu. Így például lesz, ahol a himalájai cédrus és a kínai mamutfenyő árnyékában Ázsiában érezhetjük magunkat, a virginiai boróka és az oregoni hamis ciprus másutt Amerikát fogja felidézni. Természetesen megmaradnak a megszokott európai növények is, közülük néhányan a régmúlt időkre emlékeztetve, amikor Kinizsi Pálnak és Zay Ferenc szolnoki várkapitánynak voltak itt birtokai.
- Mikor kezdik el a fák ültetését? - kérdezem a polgármestertől.
- Mihelyt megkapjuk rá a pénzt. Elképzelésünk szerepel a Nemzeti Fejlesztési Tervben, és a megvalósításhoz 300 millió forintra lenne szükségünk.
- Mit szólnak ötletéhez az itt lakók?
- Sokan bejöttek hozzám, hogy ne csak a köztereken, utcákon kapjanak helyet ezek a különleges növények, hanem a házak udvarán is. Azt mondják, szívesen elültetik, gondozzák őket.
Így gondolkodik Gyói Gábor is. A huszonhat éves férfi azon kevés fiatal közé tartozik, akik egyetemi diplomával a zsebükben visszajöttek szülőfalujukba.
- Zseniális és meglepő ötletnek tartom az arborétum tervét. Ez egy olyan szalmaszál, amibe bele tudunk kapaszkodni, hogy elkezdődjön nálunk a fejlődés. A mezőgazdaságból itt nehéz megélni, hiszen egy lakosra csak másfél hektár termőföld jut. Minden adottságunk megvan hozzá, hogy a falusi turizmusra, az idegenforgalomra építhessük a jövőnket.
- Nem bánja majd, ha megváltozik a régi falukép?
- Szerintem nem fog nagyon megváltozni. Most is sok a fa, a házak előtt rengeteg a szilva. Ha az ember a gátról nézi a falut, azt látja, hogy egy erdőben van néhány ház. Ez a falukép, a református templom tornyával, olyan látvány számomra, amitől nem tudnék megválni.

Ezek is érdekelhetnek