Bucskás lesz a körtéből

Házunk tájaBozsér Erzsébet2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Bucskás lesz a körtéből

Az idén harmadik alkalommal pálinkáztak együtt a térség szakemberei, és asztalra került a Göcseji bucskás körtepálinka. A különlegesség Farkas Tibor nagylengyeli főzdéjében készül finom zalai körtéből, hagyományos, úgynevezett kétlépcsős, kisüsti desztillációval. És éppen ebben rejlik egyik értéke: a korszerűsítés, az uniós követelményeknek megfelelő feltételek kialakításával nem váltottak a divatossá vált egyszerűbb, németes, egylépcsős desztillációra. Abból ugyanis más, "parfümös", könnyebb ital származik, nem pedig a hosszú nyeletű, markáns gyomorerősítő.
A kétlépcsős desztillációra alapozták a jövőt azok a patrióták és kereskedelmi szakemberek, akik hozzáfogtak a göcseji körtepálinka sztárrá segítéséhez. A mai világban nem elég az, ha egy termék kiváló minőségű, meg kell csinálni az imázsát is, ehhez pedig egymagában egy kis pálinkafőzde nem elegendő. A Győri Likőrgyár látott fantáziát a tájjellegű termékben, ahol formatervezett, bucska alakú üvegbe töltik a nedűt. Ezt a minőséget sehol máshol nem lehet előállítani, csak a zalai talajon, klímán és az ott lakók hozzáértésével. A megyében valaha huszonkilenc ősi körtefajta fordult elő, s ezek keresztezéséből született a göcseji körte. Szakemberek szerint a közismert fajták Zalában zamatosabbak. Alapanyag is bőven van, hiszen éppen Nagykanizsa térségében található Közép-Európa legnagyobb körteültetvénye. A Göcseji bucskás nemsokára az unióban is földrajzi eredetvédelemhez jut. Rajtolhat tehát a világhír irányába, csak kitartóan kell "bátorítani".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek