Cseppekből gyümölcsök

Házunk tájaBozsér Erzsébet2007. 04. 27. péntek2007. 04. 27.
Cseppekből gyümölcsök

- Zalából, Gősfáról nősültem, de családi birtokunk a megyehatáron túl, Vasban fekszik. Mivel szakmai tanácskozásokat inkább Zalában szerveznek, eljárok rájuk - mondja Birkás István. Elkel minden friss információ, hiszen az idei tavasz feladta a leckét a földből élőknek. A búzatáblák lisztharmatosak, védekezni kell ellene, gyomirtásra is szükség van. A szokásosnál több figyelmet igényel az idén a növényvédelem, mert az enyhe télben minden károsító kiválóan áttelelt. A gyümölcsösben három-négy permetezéssel többet kell bekalkulálni a költségekbe. A hatszáz hektáros családi birtokon gabonaféléket és repcét termelnek, s a dimbes-dombos vidék hagyományaihoz igazodva gyümölccsel foglalkoznak. Tizennégy hektáron díszlik az ültetvény: hat hektár a kajszi, nyolc pedig a körte.
- Az idei tavasz álmatlan éjszakákat okozott, mert a virágzó fákat belepte a hó, mínusz egy-két fokos fagy is volt. Gondolkodtam, elindítsam-e a fagyvédelmi öntözőrendszert, aztán úgy mérlegeltem, mégse teszem, mert többet árthat, mint amennyit használ. De lehet, hogy rosszul tettem; általában az első gondolat a jó. Az egész gyümölcsöst csepegtető öntözéssel láttuk el, és fagyvédelemre is berendezkedtünk. A kajszis kései fajtákból áll (Gönczi, Bergeron), a körtésben pedig Vilmos, Conference és Klapp kedveltje kapott helyet. Az ültetvény támrendszeres, egy része törpe alanyra, zöme pedig vadalanyra oltott. Úgy alakítottuk ki a körtést, hogy ne kelljen létrázni az ápoláskor és a szedéskor. Sűrített az állomány, az osztrákoknál látott minta alapján. Nagyon fontos ápolási mozzanat a nyári zöldmetszés.
Birkásék 1990-től pálinkafőzéssel is foglalkoznak. A család bekapcsolódott a LEADER-programba, s pályázati pénzből korszerűsítették a pálinkafőzőt, sőt tárolót is építenek. A főzdében azért láttak fantáziát, mert a bérfőzés napi bevételt hoz, ami nagy segítség a gazdálkodás fenntartásához. A hazai piacot célozták meg, de minden reményük megvan arra, hogy Ausztriába, Németországba és Olaszországba is eljussanak a Vasi-hegyhát gyümölcspálinkái.

Ezek is érdekelhetnek