Hely a kecskeatlaszon

Házunk tájaPalágyi Béla2007. 04. 27. péntek2007. 04. 27.
Hely a kecskeatlaszon

Az áruházláncok literenként 900 forintos áron kínálják a kecsketejet, kilónként 5-7 ezer forintért a francia mintára készült érlelt kecskesajtot. Nem rossz árak ezek a kecsketartók számára. Mitől illant hát el a kezdeti lelkesedésük?
Nos, az évek múlásával kiderült, hogy az állat közel sem a "szegény ember tehene", amely igénytelen, "a vasszögtől a cigarettacsikkig" mindent elfogyaszt, és csak adja, csak adja a tejet. Nyilvánvalóvá vált, hogy a tenyésztés nagy szakértelmet igényel, miközben az állat legalább olyan finnyás, mint a ló: bele nem feküdne a trágyába, ha pocsolyát lát, kikerüli, az intelligenciája pedig szinte páratlan az állatvilágban. Mindezt az őrségi Magyarszombatfán hallottuk Buzás Attila Sándortól, az Őrségi Ínyes Manufaktúra tulajdonosától, aki minden bizonnyal a legjobb tudója e háziállat lelkületének.
Ő maga nyolcvan állatból álló nyájat tart, géppel feji őket, a manufaktúrában pedig olyan termékek kerülnek le a munkaasztalról, melyek után a fővárosi elit szállodák vendégei a tíz ujjukat megnyalják. A sajtgyártó - aki a szakmát Franciaországban sajátította el, megfejelve vele itthon szerzett mezőgazdászi diplomáját - háromcsillagos szállónál alább nem vállal "udvari beszállítást".
A szakember nemcsak az állatot dicséri, de a tejet is, amely a kisbabák és betegek által is könnyen emészthető, minthogy a zsír apró gömbök formájában oszlik el benne. Szérumfehérjét tartalmaz, így növeli a szervezet ellenálló képességét, védelmet nyújt a rák ellen, és mivel nem tartalmaz AS-1 kazeint, a tehéntejre allergiások is ihatják. Az alacsony csíraszám miatt forralni sem szükséges.
Ennyi tudnivaló után megnéztük az állományt. Gyönyörű barna jószág valamennyi, bajor fajta. Ami pedig az intelligenciájukat illeti, egy hangosabb kurjantásra szépen sorjáznak elő a közeli erdőből, akkurátusan kerülve a villanypásztorral való találkozást. Akkora nyíláson vonulnak át türelmesen, amely nem szélesebb egy kecskénél...
Rápillantunk a nagy kecskeatlaszra, amely azt mutatja, hogy a világon félmilliárd kecske él. Hazánk az ötvenezernyi anyakecskéjével kis pont ezen a térképen. Nagyhatalom kontinensünkön Görögország, Spanyolország, Franciaország, az állomány 75 százaléka található ott. És ha turistaként arra jártunk, biztos, hogy megjelenik a szánkban a nagyszerű termékek utánozhatatlanul pompás aromája. A "szegény ember tehene" gazdaggá tehetné gazdáját, ha annyi szakértelmet fordítana rá és olyan hozzáértéssel végezné a tenyésztést, mint Buzás Attila Sándor az ő paradicsomi manufaktúrájában.

Ezek is érdekelhetnek