Ircsi, Pircsi nyolc gidája

Házunk tájaPethes József2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Ircsi, Pircsi nyolc gidája

Juhoknál, kecskéknél megszokott jelenség, ha egy anya kettő, legfeljebb három újszülöttel gyarapítja az állományt. De mi van akkor, ha egy anyakecske öt kisgidának ad életet?
Nagy Sándor Szent István utcai portáján felpezsdült az élet, amióta a két kecskének, Ircsinek és Pircsinek nyolc kisgidája ugrándozik nagy vidáman. Honnan ez a bőséges gidaáldás? - kérdezem a házigazdát.
- Nagyon meglepődtünk feleségemmel, amikor az egyik anyának öt kisgidája született - újságolja a hetvenkét éves, nyugdíjas férfi. A hármas ikreket már megszoktuk, de ötös ikrekről még nem hallottam.
- Mi lehet az oka? A fajta vagy talán egy jó bak?
- Nem tudom megmondani. Párzáshoz már három éve egy ismerősöm bakját hozzuk el, és jól bevált. Szerintem az is közrejátszhatott a nagy gidaáldásban, hogy jó helyük van nálunk a kecskéknek. Megkapnak minden takarmányt, amire szükségük van, és olyan szeretettel gondoskodunk róluk, hogy ezt így viszonozzák. Az ötös ikrek után tíz nappal a másik anyakecske három kisgidának adott életet.
- Ezek szerint kényeztetni kell a kecskéket? Régebben azt mondták, hogy igénytelen állatok.
- Ez nem igaz! Nagyon is igényesek és kényesek. Ha nem kapják meg azt, amit szeretnek, nem is tejelnek jól. Sajnos legelni nem áll módjukban, itt, a családi házunk udvarán tartjuk őket. De megtermelünk számukra minden zöldet. A füvet úgy szeretik, ha minél vegyesebb összetételű. Adunk nekik abrakot is: zabból, korpából, kukoricából áll, és szeletelünk hozzá takarmányrépát.
- Nem ijedtek meg, hogy az anya nem tudja majd felnevelni az öt kisgidát?
- Feleségemmel szívesen segítünk dajkálni a kicsiket. Vettünk tejport, tőgymeleg tejet készítünk belőle, és cumisüvegekből itatjuk őket.
- Mi lesz a sorsuk?
- Azért tartjuk őket, mert nagyon szeretjük a gidahúst, a feleségem pedig finom, egészséges sajtot készít a tejből. Elválasztás után naponta hat-hét liter tejet fejünk. A felesleges gidákat pedig eladjuk.
- Nem gondoltak arra, hogy növeljék az állományt?
- Így, hetvenen túl elég nekünk ez a két anyakecske is, meg van két mangalicánk és egy lovunk. Miután nyugdíjba mentem a mérleggyárból, a kilencvenes évek elején elkezdtünk gazdálkodni. Volt hét anyakocánk, hatvan-hetven süldőt hizlaltunk, de nem érte meg, felhagytunk vele. Most a kecsketenyésztésben leljük örömünket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek