Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Üzenjük

Paragi Sándor, drótposta
A kullancsok egyre nagyobb veszélyforrások hazánkban, és sajnos a védekezés ellenük egyáltalán nem megoldott. A korábban engedélyezett, hatékony Actellic 50 EC forgalmazását - hatóanyaga miatt - uniós tagságunk óta megszüntették, és más nincs helyette. Lapunkban korábban hírt adtunk egy reményteli kísérletről, amelyben a kullancsokat bizonyos gombafajokkal eredményesen hatástalanították. A módszer továbbfejlesztése azonban pénzhiány miatt leállt, így ez a remény is szertefoszlott. A kullancsok ellen csak a személyes védekezés lehetősége maradt, amihez nagyon fontos az állat életmódjának ismerete. A kullancsok 42 faja ismert hazánkban. A látó kullancsok a gyepszint árnyékos növényeire, illetve a fűszálak árnyékos oldalára telepednek, onnan támadnak. A látószervvel nem rendelkező, "vak" kullancsok a lombos fák leveléről hullnak le, szaglásuk alapján észlelik az áldozatok közelségét. Az izzadságszag vonzó számukra, ezért veszélyeztetett területen zártan öltözködjünk, de lehetőleg jól szellőző (vászon) ruhába. A kullancs elleni védőoltás ajánlott, de nem elegendő védekezés, mivel az csak a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen hatásos, a Lyme-kór ellen már nem. Ezért kullancsriasztókkal, B-vitaminnal, különféle befújószerekkel, illóolajokkal (különösen levendulaolajjal) kell védekeznünk.
A hűvös, párás helyeket kedveli, napos, száraz tisztásokon kisebb a támadás valószínűsége. Erdő közelében, bozótos helyen a személyes védelem nagyon fontos. Bozótirtáskor zárt cipő, zárt öltözet, vászonsapka és orrmaszk viselete ajánlott, mert az elporladt, döglött kullancs belégzése is fertőzésveszélyes!

Árvíz utáni gyomfojtás jeligére
A visszavonuló ár a talaj mélyebb rétegeibe húzódott magok kelését is elősegítette, ezért lehet, hogy a rendszeres kapálás ellenére folyamatosan kelnek ki a gyomnövények. Érthető, hogy ez végeláthatatlannak tűnő bajlódás, de mégsem javasolnánk, hogy a gondot vegyszerek használatával oldja meg. A gyomirtók ugyanis csak a már kihajtott, zöld részeket perzselik le, a talajban lévő magok kelését nem akadályozzák. Másik szempont, hogy a gyomnövények is értékes szerves és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek a vegyszeres perzseléssel veszendőbe mennének.
A gyomok visszaszorítása lassabb, de hathatósabb lehet gyomfojtó kultúrákkal, a talajt árnyékoló növények (tök, dinnye, kukorica, fehérmustár, évelő csicsóka) ültetésével. Ezek elnyomják a kikelt gyomokat. A kukorica és a fehérmustár értékes zöldtrágyanövény, így az is megoldás, ha azokat virágzás előtt a talajba forgatja vagy lekaszálva a vetemények sorközeit minél vastagabb rétegben takarja velük.

Ezek is érdekelhetnek