Ép szőlőből

Házunk tájaPethes József2007. 05. 04. péntek2007. 05. 04.
Ép szőlőből

Van, akinek fontos szempont az is, hogy a növényvédő szernek milyen hatása van a termésre és hogy a leszüretelt szőlőből milyen minőségű bort tud készíteni. Ebből a szempontból is tesztelte egyik termékét a szakterület egyik legnagyobb cége, a Syngenta. Ezek a kísérletek 1994-ben kezdődtek, a szert 1996-ban engedélyezték.
A Quadrisról, mint zöld minősítésű növényvédő szerről bebizonyosodott, hogy nemcsak a peronoszpóra, hanem a lisztharmat, valamint a szürkerothadás ellen is hatásos. A kísérleti eredmények alapján tisztázódott, hogy a vele permetezett szőlő mustjánál nem okoz erjeszthetőségi problémákat, sőt a termésből jó minőségű, nagyobb élvezeti értékű borok születtek. Tapasztalatok szerint a vesszők jobban megerősödnek. Többéves alkalmazása után feltűnt, hogy a szőlőnövény is erőteljesebb, ellenállóbb lett.
A növényvédőszer-gyártó cég olyannyira figyelemmel kíséri a permetszer sorsát, hogy évente borversenyt hirdet a szert használók számára. Az idén hatodszor megrendezett mustrára már majdnem háromszáz minta érkezett, döntő többségük kiváló minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetnek