Szent János szőlőcskéje

Házunk tájaValló László2007. 05. 11. péntek2007. 05. 11.
Szent János szőlőcskéje

Vitaminokban különösen gazdag, háromszor-ötször többet tartalmaz, mint a piros változata. (C-vitamin-tartalma a csipkebogyóéval vetekszik.) Az ásványi sók közül különösen káliumban bővelkedik, jelentős arányban van benne magnézium és vas is. Színanyaga, amely négyféle antocianint is tartalmaz, különleges értéket képvisel a szervezet ellenálló képességének erősítésében, a nem kívánatos (fölgyorsult) öregedési folyamatok ellensúlyozásában. Emellett ételfestékek természetes színezékeként használatos.
A ribiszkeféléket főképp fás dugványról szaporítjuk. Dugványkészítésre a közepes, 6-8 milliméter vastag vesszők a legalkalmasabbak. Ezekből nevelhetünk termő bokrokat, amelyeket 2-2,2 × 1 méteres sor- és tőtávolságra célszerű ültetnünk. A faiskolák dugványból nevelt bokorcsemetéket forgalmaznak. Léteznek ribiszkék törzses fácska változatban is, amelyekről könnyebb ugyan szedni a termést, ámde a magas törzsre oltott növények kevesebbet teremnek és hamarabb el is öregszenek.
A ribiszkék nem utóérők, mindenféle fölhasználási célra (és persze friss fogyasztásra is) csak a teljesen érett termés alkalmas, amelynek fürtjében minden bogyó beszíneződött, íz- és zamatanyagai teljes mértékben kifejlődtek.
A fekete ribiszke elsősorban szörpnek, lének alkalmas, de dzsemet, lekvárt is készíthetünk belőle. Bora - mértékkel fogyasztva - étvágyjavító. Gyümölcse alkalmas fagyasztásra is.

Fajtakínálat
- Fertődi 1. Erős bokrot nevel, nem hajlamos az elsűrűsödésre. Június első felében érik.
- Silvergieter F. 59. Gyümölcsminősége jó, csak porzó fajtával termeszthető.
- Aranka. Bokra erős növekedésű, fölfelé törő. Jól öntermékenyül, középkésői érésű.
- Altajszkaja desszertnaja. Erős növekedésű, igen bőven terem.
- Wellington XXX. Föltörő bokrú, ízletes gyümölcsű, közepes termőképességű.
- Titania. Igen erős növekedésű, június végén érik, nagyon bőven terem.

Ezek is érdekelhetnek