Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 05. 25. péntek2007. 05. 25.
Üzenjük

Szávuly Attila, drótposta
A káposztaféléket jelentős mértékben károsító földibolhák ellen megelőzéssel is védekezhetünk. A csávázott magokból kelő palánták kevésbé károsodnak. A legjelentékenyebb palántakori károk ellen a kiültetés előtt a vető- és ültetőágy talajának fertőtlenítésével, és persze erőteljes, egészséges palánták telepítésével védekezhetünk eredményesen. Ültetés után - szárazságban - gyakori párásítással, a talaj mulcsozásával is megvédhetők a növények. A kártevőket riasztó növények elsősorban a saláta, továbbá a zeller, a paraj, a zsázsa, a fokhagyma. Kisebb a károsítás, ahol felváltva telepítik a sorokba a káposztaféléket és a salátát, illetve a többi riasztó növényt. Üzemi telepítéskor fontos a vetésváltás, valamint a kártevő igényeit figyelembe véve - a szárazságot kedvelő kártevő ellen - ugyancsak a párásítás.
A földibolhák sárga színű, ragacsos lapokkal csapdázhatók, illetve a csapdák telítődése jelzi a hatékony permetezések idejét. Kisebb felszaporodás esetén - főként házikertben - a megütögetett káposzták fölött elhúzott ragacsos lapokkal nagyszámú földibolha összegyűjthető. Nagyobb felszaporodásuk esetén a piretroidok hatékonyak, de e szerekkel csínján kell bánnunk, mivel más kártevők (például a takácsatkák) felszaporodását segíthetik. A gyorsan ható és két-három hetes hatástartamú Actara 25 WG-t  ajánlják a földibolhák ellen, de - mivel a szer a méhekre igen veszélyes - csak hajnalban vagy napnyugta után javasolható a kijuttatása.

Donáth Gizella, Vác
A gyümölcstermő homoktövis szaporítóanyagát tudomásunk szerint egyedül a Gyógynövény Kutató Intézet Rt. állítja elő és forgalmazza (címe: 2011 Budakalász, József Attila u. 68., Pf. 11, telefon: 06-26/340-533). A náluk kapható altáji fajták: Oranzsevaja, Csuszkaja, Oblinaja, Jantarnaja. Ezek gyengén tövisesek vagy tövis nélküliek, korán termőre fordulnak, bőven teremnek, nem úgy, mint a vadon előforduló homoktövis. A bogyók hosszú kocsányon nőnek, ez megkönnyíti a szüretet. Homoktövisből kilenc nővirágú egyedhez egy porzó növény szükséges.

Tornai Dénes, Nyíregyháza
A rostos, savanyú tőzegben könnyebben meggyökeresednek a növények, de ha meszet nem kevernek hozzá, a magok rosszul kelnek, a palánták vontatottan fejlődnek. A mész a palántakorban fontos tápanyag, minthogy biztosítja a sejtfalak szilárdságát és elősegíti a tenyészőcsúcsokban a sejtosztódást. Hiányában vontatott a gyökerek elágazódása és a hajtások növekedése, a növény lazább szövetű, betegségekre érzékenyebb lesz. A talajokat lehetőség szerint talajvizsgálat alapján meszezzék, mert a mész túladagolása is sok gondot okozhat.

Ezek is érdekelhetnek