Tormatortúra
Végre itt az uborkaszezon, amikor megtelhetnek a hatalmas befőttesüvegek finom savanyúságokkal. A tartósításhoz sokféle fűszerre van szükségünk, például tormára.


Ki gondolná, hogy az egyik legkedveltebb, tipikusan magyar fűszernövényhez alig lehet hozzájutni? Legalábbis frissen - ecetes torma általában kapható. Pedig a frissen reszelt torma a sült kolbász, a főtt sonka elengedhetetlen kísérője, és még az orrunkat is "tisztítsa", jobban, mint az a bizonyos cukorka. Nemcsak tüneti kezelésre alkalmas, hatóanyagai ugyanis elpusztítják a baktériumokat. Emellett serkenti az emésztést, jó vizelethajtó, a reszelt gyökérből készült vizes borogatás pedig enyhíti az ízületi bántalmakat. Mézzel keverve hatékony köhögéscsillapító. Bélféregűző hatása miatt a középkorban gyorsan elterjedt egész Európában. Csípős anyagain kívül tartalmaz B- és C-vitamint, értékes aminosavakat, kalciumot és magnéziumot is.
Tehát gyógynövény a javából, ott a helye a kertekben. Ha még nem terem nálunk, keressünk neki napos vagy félárnyékos szegletet, ahová az arasznyi gyökérdarabokat elültethetjük. Minél lazább a talaj, annál szabályosabban, egyenesebben fejlődnek a gyökerei. Tavasszal vagy ősszel telepítsük, a dugványok csak 3-5 cm mélyre kerüljenek. Nyári szárazság esetén érdemes öntözni. A torma gyökerei egész évben gyűjthetők, még télen, disznóölés idején is, ha nem fagyos a föld. A konyhában sokáig frissen tartható, ha nedves ruhába csavarva, hűvös helyen tároljuk.