Beszerzése a legtöbb vidéki háziasszonynak nem okoz gondot, csak ásó kell hozzá, és irány a kert! De mit tegyen az, akinek nincs kertje, vagy ha van, annyira kötött a talaja, hogy abban cérnavékonyságúnál kövérebbre nem vastagszik a gyökér. Elindul a piacra - és addig megy, amíg tormát nem talál. Kényelmes lábbeli, nagy állóképesség, jó lábak és komoly kitartás kell ahhoz, hogy rá is bukkanjon. Mielőtt elindulna, vegye be jól bevált nyugtatóját, mert ha véletlenül ott a hőn áhított gyökér, meglepődhet az árán: kilója 1500 forint! És örülni kell, hogy lehet kapni, mert a zöldségesek sem tudják mindig beszerezni.
Ki gondolná, hogy az egyik legkedveltebb, tipikusan magyar fűszernövényhez alig lehet hozzájutni? Legalábbis frissen - ecetes torma általában kapható. Pedig a frissen reszelt torma a sült kolbász, a főtt sonka elengedhetetlen kísérője, és még az orrunkat is "tisztítsa", jobban, mint az a bizonyos cukorka. Nemcsak tüneti kezelésre alkalmas, hatóanyagai ugyanis elpusztítják a baktériumokat. Emellett serkenti az emésztést, jó vizelethajtó, a reszelt gyökérből készült vizes borogatás pedig enyhíti az ízületi bántalmakat. Mézzel keverve hatékony köhögéscsillapító. Bélféregűző hatása miatt a középkorban gyorsan elterjedt egész Európában. Csípős anyagain kívül tartalmaz B- és C-vitamint, értékes aminosavakat, kalciumot és magnéziumot is.
Tehát gyógynövény a javából, ott a helye a kertekben. Ha még nem terem nálunk, keressünk neki napos vagy félárnyékos szegletet, ahová az arasznyi gyökérdarabokat elültethetjük. Minél lazább a talaj, annál szabályosabban, egyenesebben fejlődnek a gyökerei. Tavasszal vagy ősszel telepítsük, a dugványok csak 3-5 cm mélyre kerüljenek. Nyári szárazság esetén érdemes öntözni. A torma gyökerei egész évben gyűjthetők, még télen, disznóölés idején is, ha nem fagyos a föld. A konyhában sokáig frissen tartható, ha nedves ruhába csavarva, hűvös helyen tároljuk.