Idejében szólunk

Irány a présház!

Házunk tájaPethes József2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Idejében szólunk

Ha késve is, de megjött a várva várt eső. De már nem sokat segített például a kukoricán. Megmentett azonban sok növényt, még fákat is a pusztulástól. A csapadék eloszlása ismét egyenetlen volt: míg a Dunántúlon 100-110 milliméternyi is hullott pár nap alatt, addig az ország keleti részén csak néhány milliméternyi esett. Így vannak vidékek, ahol továbbra is aszály van, ezért öntözni kell. A legtöbb helyen viszont felüdültek a növények, kizöldellt a fű, s ami még fontosabb, végre lehet a földeken dolgozni, előkészíteni a talajt az őszi kalászosoknak.
Sokan már a szüretre készülnek, hiszen az idén két-három héttel előbb érik a szőlő is. A tőkék között elvégzik az utolsó simításokat, például megritkítják a leveleket, hogy a fürtöket jobban érje a napfény. A gondos gazda érés előtt még megkapálja az ültetvényt, a talajra érő fürtök alól elhúzza a földet, és megpermetezi a szőlőt szürkerothadás ellen. Ha szükséges, védekezni kell a szőlőlevélatkák és a tarka szőlőmoly harmadik nemzedékének lárvái ellen is.
A szüreti előkészületekhez tartozik a termésbecslés. Ilyenkor 10-15 tőkén megszámolják a fürtöket, átlagolják, és beszorozzák a tőkék számával. Ebből következtetni lehet, hogy mennyi hordó, eszköz, kezelőanyag szükséges. Nagyobb borosgazdák tíznaponként próbaszüretet végeznek, hogy a leszedett minták cukor- és savtartalmát megvizsgálva következtetni tudjanak az érettségi állapotra. Ilyenkor már előkészítik, elmossák a borászati eszközöket és edényeket. Ha lefestették azokat, elegendő száradási időt hagynak, nehogy a festék belemenjen a mustba, a borba. Erre a célra legjobbak a kétkomponensű, saválló festékek. Fahordó előkészítésénél, a hosszabb ideig üresen álló hordók duzzasztásakor ügyelnek arra, hogy a víz egy-két napnál tovább ne maradjon a hordóban, ugyanis megmaradhat a poshadt víz kellemetlen szaga. Ha mégis több napig marad a hordóban a víz, akkor feltétlenül lekénezik, literenként 50 milligrammos adaggal. A megfelelően áztatott hordókat szikkasztás után is célszerű lekénezni, hektoliterenként 2 gramm kénlappal számolva. A gondos boros gazdák a hordó külső felületét is karbantartják: diófa páccal kezelik, az abroncsokat lefestik. Gondoskodnak a borkezelő anyagok beszerzéséről is. Szüret előtt jobb helyeken kitakarítják a présházat, a pincét, fertőtlenítésükre legjobb módszer ma is a meszelés. Az eszközök, edények alapos tisztításához legmegfelelőbb az 1-2 százalékos trisós vagy szódás oldat. Új fertőtlenítőszerek esetén fontos, hogy azok ne illatosítottak legyenek.
A konyhakertet érdemes átkapálni, sőt a letermett növények helyére újakat vetni, hátha kedvez nekik a szeptember. Vethetünk még salátát, télálló hagymát, ami a tél beköszöntéig megerősödik, és jobban áttelel. Érdemes rövid tenyészidejű retket vetni, hogy ősszel is legyen friss zöldségünk a reggelihez. Ha fátyolfóliával takarjuk a vetést, akkor a retek nem lesz férges, a gyökérlégy nem tudja megfertőzni. Még vethetünk fekete retket téli tárolásra, sőt spenótot, amiből szeptemberben már főzeléket készíthetünk. Ezután a növény áttelel, és kora tavasszal az első zöldségeink közé tartozhat. Nem késtünk még le a szamóca telepítéséről se, ha tápanyagban gazdag, megfelelően elmunkált talajba ültetjük a palántákat, jövő májusban már szép termésünk lehet. A kertekben nyár végén szabaddá váló területeket sok helyen nem hagyják parlagon, hanem bevetik zöldtrágyaként hasznosított növénnyel, például mustárral. A vetés gyorsan megnő, hatalmas lombozatot fejleszt, amit még a fagyok beállta előtt lekaszálnak, és beássák a talajba, hogy az értékes szerves anyaggal gazdagodjon.

Ezek is érdekelhetnek