Mézkirálynő édes terve

Évente ismétlődő nyári esemény a Jászberényi nyár vigadalmi napok. Ilyenkor rendezik meg a mézvásárt is. A helyi Szatmári László Méhészegyesület és a Déryné Művelődési Központ szervezésében ezúttal huszadszor tartották meg az országos, sőt Kárpát-medencei méhésztalálkozóvá terebélyesedett rendezvényt. Ezrek látogattak a jászok fővárosába, hogy meghányják-vessék a méhek körüli dolgokat.

Házunk tájaT. Dögei Imre2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Mézkirálynő édes terve

A mézpiac nem mondható jónak, ráadásul hamisítási botrány árnyéka vetül a szakmára. Mégis jöttek, beszélgettek – és láttak. Legfőképp az új mézkirálynőt, hiszen régi rituálé már Jászberényben a magyar méz fogyasztását népszerűsítő koronás fő megválasztása.
Kétségtelenül a délutáni eredményhirdetés a nap legtöbb látogatót vonzó programja, de főként a gyermekek csodálták meg a „méhszakállú” jász méhészembert, a jászfelsőszentgyörgyi Tóth Endrét. A szakmai rendezvények mellett a Méhészet szaklap főszerkesztője – e sorok írója – mutatta be a Méhészkedés a Jászságban című könyvet, melyet a Jász Múzeum igazgatója, Bathó Edit néprajzkutató írt. A nagy méhészforgatagban természetesen mézet, viaszt, méhészeti eszközöket és más csecsebecséket is árultak, Molnár Margit szobrászművész pedig méhviasz figurákból rendezett tárlatot.
Ebben az évben megtörtént a ritka eset: a közönség és a bírálóbizottság egyaránt a Nyíradonyból érkezett Szulyák Erzsébetet találta legalkalmasabbnak a mézkirálynői címre. A koronázási szertartást nagy műgonddal végezte Gedei József, Jászberény polgármestere. Az első udvarhölgy, Bezzegh Emese Lövőpetriből, a második udvarhölgy, Bukics Orsolya pedig Zalaegerszegről érkezett. Szulyák Erzsébet méhészcsalád sarja, s remélhetően jövőre szerez diplomát a Miskolci Egyetemen szociológia–kulturális antropológia szakon. A mézfogyasztás népszerűsítését már gyermekkorban célszerű elkezdeni, s vissza kellene hozni a magyar étkezési kultúrába a hajdan volt, ám mára elfeledett mézes recepteket is – nyilatkozta lapunknak az alábbi képen bemutatott hölgy.

Ezek is érdekelhetnek