Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A Mecsek lábánál, a cserkúti öreg szőlőkben talált rá egy ősrégi kárpát-medencei fajtára Németh Márton kutató, még 1968-ban. A különleges szőlő nyilván átvészelte a századforduló nagy filoxérapusztítását, de a nevére már senki sem emlékezett. Kiss Ervin, a Badacsonyi Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet kutatója keresztelte el Pintesnek.
Harminc éve a fajtát hivatalosan is elismerték. Érdemesnek tartották telepítésre, ezért az országban többfelé, így Zalaszentgróton is törzstelepet létesítettek. De hiába: a nyolcvanas évek elején a Pintest törölték a fajtalistáról. Zalában azonban jó kezekbe került. Veress János Zalaszentgrót-Csáfordon vásárolt ültetvényében talált rá, és megszerette. Ma az országban egyedül itt díszlik ez a fajta egy új telepítésű, két és fél hektáros ültetvényen.
Egy nemrégiben rendezett szakmai tanácskozáson éppen a Pintes jövőjéről esett szó. Régiós pályázat segítségével ugyanis az intézet egy belgyógyász-professzorral kutattatja a Pintes bor kedvező élettani hatását, s tart az ezt felerősítő eljárás kidolgozása. A kezdeményezést az indította el, hogy egyre többen keresték fel Budapestről a Veress-pincét a tapasztalatok szerint az elsősorban szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek segítő csodabor beszerzése céljával.
A részeredményekről Májer János, a badacsonyi intézet igazgatója beszélt. A vizsgálatok igazolták a fajta gyógybor jellegét. Tanulmányozták, melyik szüretelési időpont, milyenfajta feldolgozás segít hozzá a legkedvezőbb élettani hatások megőrzéséhez. Az áztatás és egy különleges hiperredukciós eljárás hozza ki belőle a legtöbbet, a megfelelő technológia alapjai már körvonalazódtak. Hogy a palackok címkéjére is felkerülhessen a sajátos készítési mód, megismétlik a vizsgálatokat. A Pintesben megtalálták a vörösborokra jellemző összetevők között a daganatölő hatóanyagokat. Érdekesség, hogy olasz orvosok borelemzéseik során meglepetten tapasztalták annak a hatóanyagnak a jelenlétét, amely a madárinfluenza elleni gyógyszer fontos összetevője. Ez is bizonyítja azok igazát, akik szerint a naponta mértékkel fogyasztott borral javíthatjuk egészségünket.
Veress János az elmúlt évek során megtanult bánni a Pintes fajtával, szépek az új telepítései. A fajta nedűje, állítja, igazi különlegesség, illatának, zamatának nincs párja, halételek, kaviárok, rákok és magyaros fogások mellé illik a legjobban. Bízik benne, hogy az üzemi kísérleteket siker koronázza, és olyan borkészítési technológiát érlelnek ki, amely a Pintes kedvező élettani hatását tovább erősíti.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu