Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Már az ókorban és a középkorban is kedvelt fűszer volt a lestyán. Hajdanán a falusi kertekből sem hiányozhatott az ernyősvirágzatúak családjába tartozó évelő növény, amely gyógyhatású is. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar meg a gyógyászat. A növény minden részének a zellerre emlékeztető, jellegzetes fűszeres illata van. Német nyelvterületen Maggipflanze-nak is nevezik, hazánkban pedig vegetanövény néven is ismeretes.
Mindkét név utal arra, hogy népszerű fűszerkeverékek, leveskockák alkotórésze. Ízesítenek vele likőröket, konzerveket is. Emellett, erős vízhajtó tulajdonsága miatt, gyökere megtalálható az ilyenfajta teakeverékekben. Étvágyjavító és görcsoldó hatása is van. Vízhajtóként egy-két teáskanál vágott, szárított gyökeret leöntenek másfél deciliter forrásban lévő vízzel, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször egy csésze tea javasolt étkezési szünetekben. Vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedései esetén nem szabad alkalmazni!
A lestyán hazája Dél- és Nyugat Ázsia, de Európában is megtalálható elvadult formában. Nem fagyérzékeny, az ország egész területén termeszthető, ha tápanyagban dús talajba kerül és csapadékhiány esetén rendszeresen öntözik. Helyre vetéssel, palántázással vagy a négy-öt éves növények tőosztásával egyaránt szaporítható. A vetésidő október vége, november eleje, illetve március eleje-közepe. A palántákat szeptemberben és októberben kell elültetni, a tőosztást márciusban szokás végrehajtani. Nem igényel különösebb bánásmódot, csak rendszeresen kell kapálni, s ha megbetegszik vagy kártevők lepik el, meg kell védeni. A levél elsőéves növényről nyár végén, illetve ősszel, idősebbről nyár elejétől ősz végéig szedhető. A gyökereket ősszel érdemes kiszedni. Az összevágott és megszárított levelek egész éven át fűszerrel láthatják el a konyhát.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu