Hogyan teleltessük a leandert?

Egyre népszerűbbek nálunk a mediterrán növények, főleg leanderből látni sokat a kertekben, teraszokon, parkokban. Míg Olaszországban, Görögországban, sőt a horvát tengerparton a szabadban telel át, nálunk be kell vinni valamilyen helyiségbe, hogy megvédjük a mínuszoktól.

Házunk tájaPethes József2007. 10. 26. péntek2007. 10. 26.
Hogyan teleltessük a leandert?

A pár fokos éjszakai hideget még eltűri, de amennyiben a hőmérséklet tartósan fagypont alá esik, be kell cipelni magunkkal valahová. Ha edényben van, akkor egyszerű bevinni, de ha ki van ültetve a kertbe, már nehezebb a dolgunk. Ilyenkor legalább akkora, de inkább nagyobb földlabdával kell kiásni, mint amekkorával tavasszal kiültettük. Ez a feladat évről-évre egyre nehezebb, hiszen a leander nyáron sokat fejlődik, egyik másik már-már fává növekszik. Érdemes tehát olyan edénybe belegyömöszölni, aminek füle is van, hogy könnyebb legyen vonszolni.
Beteleléskor nem szabad visszavágni, nem érdemes tápoldatozni, mert a téli vegetálásra készül. De ha bármilyen betegsége van vagy kártevők szívogatják, le kell permetezni, mielőtt bevisszük. Nagy kérdés: hová vigyük a néha egészen óriási növényt? Erre a célra legjobb egy teljesen fagymentes hely, ahol egész télen 5-10 fok körüli a hőmérséklet, és beszivárog kevés természetes fény. Ez lehet pince, nyári konyha, garázs, lépcsőház, tároló vagy kazánház. Végső esetben számításba jöhet a lakás is, de csak a legkevésbé fűtött szoba.
A kisebb cserépben lévőket 2-3 hetente, a nagyobbakat elég havonta egyszer megöntözni, de tápanyagot télen nem kell adni neki. Ha meleg helyen teleltetjük, többet kell öntözni, nehogy kiszáradjon. Száraz, meleg helyiségben könynyebben támadják meg a levéltetvek, a pajzstetvek és a takácsatkák. Párás környezetben pedig a gombabetegségek leselkednek rá, s mindkét esetben levélhullás, felkopaszodás lehet a teleltetés vége. Éppen emiatt a növényeket rendszeresen át kell nézni, hogy időben meg lehessen védeni őket, sőt beteleltetés előtt érdemes megelőzésképpen permetezni, ha nem ideálisak a körülmények.
Tavasszal a beteg és kopasz hajtásokon már csak erős visszavágással és permetezéssel lehet segíteni, ami akár hónapokkal is késleltetheti a virágzást. Tavasszal pedig, amikor a nappali hőmérséklet 15 fok fölé kúszik és elmúlnak az éjszakai fagyok, ki lehet vinni – az a lényeg, hogy minél kevesebb ideig legyen bent. Erre általában áprilisban kerül sor, de közben figyeljük a meteorológiai előrejelzéseket, mert fagyos hajnalokon vissza kell vinni vagy be kell takarni a növényt.

Ezek is érdekelhetnek