Két tojás száz forint?

Nem tűnik kacsának az egekbe szökő tojásár, azt mondják, karácsony előtt akár 50 forintot is fizethetünk darabjáért. Holott szeretjük a rántottát, a lágy tojást, süteményeink többségét sem tudnánk elkészíteni tojás nélkül. Mi kerül ennyibe egy tojáson? – kérdezik egyre gyakrabban a vásárlók.

Házunk tájaPintér Csilla2007. 10. 19. péntek2007. 10. 19.
Két tojás száz forint?

A tojás termelői ára körülbelül 18 forint, ma 19-40 forintot fizetünk érte a boltokban. Mire számíthatunk? A tojás világnapján,október 12-én kiderült, hogy valóban lesz áremelkedés. Igaz, hogy majdnem a kétszeresét fizetjük majd érte, de táplálóértékét tekintve még mindig az egyik legolcsóbb fehérjeforrás. Thury Attila, a Tojásszövetség elnöke szerint az áremelés elengedhetetlen a magyar termelők talpon maradásához. A drágulás nagymértékben függ a takarmánygabona árától, az pedig az elmúlt évben a duplájára nőtt. Emelkednek más kiadások is, például a csomagolóanyag vagy az energia ára, a fuvar- és a bérköltség. Emellett a termelőknek 2012-ig meg kell újítaniuk jelenlegi termelési technológiájukat, hogy eleget tegyenek az uniós előírásoknak.
Égbe szökő tojásár ide vagy oda, a gazdálkodók fizetsége köszönő viszonyban sincs a fogyasztói árral. A baromfitartó akkor is csak 25 forint körül kap darabjáért, ha 50 forintot fizetünk majd érte a boltokban. De hogy is van ez? A termelői árra jön még az áfa és a kereskedelmi árrés, így alakul ki a fogyasztói ár, ami üzletenként nagyon változó. Bárhogy is szépítjük, a 12 millió fölötti tojótyúkállományunk (ebből nyolcmillió ház körül kapirgál) nem az állattartóknak tojja az aranytojást. Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára elmondta, hogy itthon mintegy 2,75 milliárd hazai tojás kerül évente a piacokra. Míg például 1998-ban fejenként 265 darabot fogyasztottunk évente, ma csaknem háromszázat. Ennek fele a kereskedelemből, másik fele a ház körüli állományoktól származik. A háziasszonyok közül ma már nagyon sokan keresik a magyar koronás védjegyet, amely a forgalmazott tojások 40 százalékán megtalálható. Kezdjük megtanulni, hogy az Egészséges Tojás védjegy garancia a biztonságra és a kiváló minőségre.

Ezek is érdekelhetnek