Érmés pálinkák

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei HunDeszt Pálinkaverseny. Ilyen sokan még soha nem neveztek be a megmérettetésre: huszonöt főzde 220 pálinkáját értékelte a szakmai zsűri. A végeredmény: 57 arany-, 76 ezüst- és 43 bronzérem. A legértékesebb díjakat az Agárdi Pálinkafőzde kapta, a legeredményesebb egyéni főzetőnek Pelle László bizonyult.

Házunk tájaPethes József2007. 12. 14. péntek2007. 12. 14.
Érmés pálinkák

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács felhívására az idén először jelentkeztek határon túli versenyzők is Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból. Bár termékeik ugyanúgy készülnek, mint a hazai pálinkák, mégsem szabad pálinkának nevezni azokat, csak párlatoknak. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 18 párlatból 13 érmet kapott. Az idén jól szerepeltek a bérfőzők is: látszik, hogy megválogatják, melyik üzembe viszik lefőzetni pálinkájukat. Igényességük az alapanyag gondos megválogatásától kezdve egészen odáig terjed, hogy már egyáltalán nem a legközelebbi főzdét választják, hanem a lehetőség szerinti legjobbat – mondta Nagy András, a szövetség elnöke.
Az ünnepélyes díjkiosztón azt is megtudtuk, hogy rengeteget javult a minőség. Ezért is volt nehéz dolguk a bírálóknak, akiket háromnapos tréningen készítettek fel a kemény munkára. Irigylésre méltó helyzetbe kerültek, hiszen a versenyen egy nap alatt kellett megkóstolniuk több mint kétszáz mintát. Legtöbb volt szilvából, meggyből, kajsziból, törkölyből, szőlőből, almából, körtéből és cseresznyéből. De mellettük a kóstolópoharakba olyan ritkaságok is kerültek, mint a bodza, a vadszeder, a fekete ribizli, az erdei som, a birs, a szeder, a madárberkenye, a málna, a sárgadinnye, a csipkebogyó, a kökény vagy a vadalma párlata.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek