Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2008. 08. 29. péntek2008. 08. 29.
Üzenjük

Tóth-Pál Vince, Cegléd. A réz- és a kéntartalmú permetszerek használata a biotermesztésben is engedélyezett, de itt kisebb töménységben juttatják ki a szereket, és hosszabb az egészségügyi várakozási idő: réz és kén esetében egyaránt három hét. Mindkét ásványi elem egyébként szükséges a növények fejlődéséhez.
A réz több, a növények számára nélkülözhetetlen enzim alkotórésze, mozgatóereje, emellett serkenti a fotoszintézist és elősegíti az antocián nevű festékanyag képződését. Rézhiány esetén a gyümölcsfáknál csúcsszáradás léphet fel, a zöldségnövényeknél a fiatal levelek elszíneződnek, a levél széle begöngyölődik, a virágzás elmaradhat. A réz nyomelem, kis mennyiségben szükséges a növények számára, amely permetezésekkel és szervestrágyázással biztosítható.
A kén több növényi fehérje alkotórésze, jelentős szerepe van a klorofillképzésben is. Viszonylag nagy mennyiségben szükséges a növények egészséges fejlődéséhez, kénhiány esetén a növények sárgulnak, csökött növekedésűek lesznek. A szerves trágyák általában megfelelő mennyiségű ként tartalmaznak, és a növényvédelmi permetezések alkalmával kijuttatott kén is hasznosul a növény fejlődésében. Biotermesztésben az engedélyezett töménység: virágzás előtt 0,5%, virágzást követően legfeljebb 0,2-0,3% – amely a kártevőket elpusztító katicabogarakat, ragadozó atkákat és ragadozó poloskákat nem károsítja.

Szőlősi Rudolf, Baja. A lekaszált füvet akkor hagyjuk szétterítve megszáradni, ha a szénát takarmányként vagy más célból, tárolásra szánjuk. Ha azt talajtakaró mulcsként vagy komposztadalékként kívánjuk felhasználni, akkor a vágás után minél hamarabb gyűjtsük össze. Mulcsként minél vastagabb rétegben terítsük el, komposztadalékként – lehetőleg aprítva – tegyük a tárolóba. A friss kaszálék nedvességtartalma ugyanis segíti a szerves anyag felmelegedését, amely fertőtlenítő hatású, és beindítja a gyors lebomlást. A széna a szárítás folyamán veszít a tápanyagtartalmából, és lényegesen hosszabb idő alatt bomlik le, még ha utólag be is locsoljuk.

Kapitány Lilla, Telki. A sárgadinnye utóérő gyümölcs, ezért szedését a termés 80-85 százalékos érettségében legjobb elkezdeni. Ekkor a termés már illatos, héja kivilágosodik. Teljes érésben a dinnye bibe felőli részén puhul, szára elvékonyodik, túlérésben a termés a kocsányról leválik. A teljes érés előtt kevéssel szedett sárgadinnye zamatanyagai már teljesen kialakultak, szobahőmérsékleten néhány nap alatt teljesen beérik. A téli dinnyét (például a Hógolyót) 80 százalékos érettségben, 10-15 cm-es szárral szedjük, és fagymentes, hűvös helyen tároljuk, így karácsonyig is eltartható. Fogyasztás előtt, ha még nem teljesen érett, néhány napra szobahőmérsékleten tartsuk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek