Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A hétköznapi ember, aki nem jártas a gazdálkodásban, főként akkor találkozik a kukoricával, ha a piacon megvesz pár csövet otthoni főzésre. Vagy épp, ha a nyaralás alkalmával főtt kukoricával kényezteti magát, csövenként 300 forintért. De vajon mit szólnak a kis- és nagytermelők az idei terméshez és a felvásárlási árakhoz?
Kép: Főzni való csemege kukorica főtt kukorica takarmány 2008 08 31 Fotó: Habik Csaba
Az már nyilvánvaló, hogy ebben az évben sokkal több kukorica terem, mint tavaly. Az is valószínű, hogy kevesebb pénzt adnak érte a felvásárlók, mint egy éve, így a korábbiakhoz képest akár 50 százalékkal is csökkenhet a tonnánkénti átvételi ár. Ami azt jelenti, hogy a tavalyi 55 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási ár várhatóan 30 ezer forintra zuhan. Varga Antal növényvédő szakember, egyéni gazdálkodó Hajdúböszörmény melletti tárolóját mutatja, miközben sopánkodva magyarázza:
– Ez még a tavalyi kukorica. Sokadmagammal azt reméltem, hogy magasabb lesz a felvásárlási ár, így beraktároztam a terményből. Több millió forintot is bukhatunk ezen, amihez hozzáadódik az idei mínusz is. Hajdú-Biharban, de szerte az országban kedvezett az időjárás a kukoricának, így van termés bőven, méghozzá kiváló minőségű.
És mi a helyzet azokkal a kistermelőkkel, akik kisebb mennyiségben termesztenek csemegekukoricát, amit nagybani piacokon vagy vásárcsarnokokban értékesítenek? Az új debreceni nagy piacon egyetlen árus sem akadt, aki elmondta volna a véleményét arról: miért éri meg csövenként 20-30 forintért árulniuk a tengerit, miközben annak főtt változatát a strandokon, üdülőhelyeken 300 forintért adják. A zöldségesek pár asztallal odébb azt rebesgetik: persze, hogy nem nyilatkoznak az alkalmi kukoricaárusok, ugyanis többségük feketén jutott az áruhoz, és nem a saját földjéről. Ebből pedig nagy baj származhat, hiszen ha az éj leple alatt, idegen táblákról letört, frissen vegyszerezett kukoricát kínálnak, veszélyeztethetik a gyanútlan vásárlók egészségét. Az ellenőrzés pedig e tekintetben sajnos gyerekcipőben jár.
Ugyancsak a cívisvárosban, az egyik bevásárlóközpont kis piacán találkoztam Kovács István okleveles biogazdával, aki vegyszer nélkül termelt csemegekukoricáját száz forintért árulja csövenként. A törzsvásárlók alkudni sem próbáltak az árból, mert esküsznek az egészséges, vitaminokban gazdag, zamatos csemegére.
– Ez nem mérgezett földben terem, természetes, vegyszermentes eljárással gondozzuk a kukoricát is és a többi növényünket is. Ha olcsóbban adnám, olyan lenne, mintha ingyen osztogatnám – feleli a termelő, és hozzáteszi: – Csak ebből így sem lehet megélni.
Életemben először biokukoricát vettem. Nem bántam meg, mert könnyebben főtt, mint amiket eddig vittem haza, íze pedig emlékeztetett gyermekkorom békebeli főtt kukoricájára.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu