Csőre töltött hurkakirályok

Én fogtam a fülét-farkát, adjanak egy darab hurkát! Ezzel a rigmussal járták hajdanán a gyerekek a falusi utcákat egy kis kóstoló reményében.

Házunk tájaTemesi László2008. 12. 04. csütörtök2008. 12. 04.

Kép: disznóvágás kondér tűz lábas étel disznó néni hurka kolbász 2006 02 18 Fotó: Kállai Márton

Csőre töltött hurkakirályok
disznóvágás kondér tűz lábas étel disznó néni hurka kolbász 2006 02 18 Fotó: Kállai Márton

Tápiószentmártonban a közelmúltban megrendezett Nemzetközi Hurkatöltő Fesztiválon inkább a rigmus második része hangzott el igen sűrűn, viszont senki nem távozott éhesen. A helyi sportcsarnok és környéke egy hatalmas disznótortól volt hangos kora reggeltől késő estig, amit több tucat sertés bánt. Már éjszaka is dolgoztak a böllérek, hogy minden idejében elkészüljön, mire a több ezer vendég megérkezik.
– A versenyre olyan csapatok jelentkezését várjuk immár negyedik éve, amelyek a környezetükre, a lakóhelyükre jellemző, népi jellegű hurkakülönlegességeket készítenek el a helyszínen – tájékoztatott a házigazda, Tóth János polgármester. – Csaknem félszáz csapat nevezett az ország minden részéből, valamint Erdélyből és Felvidékről is. A fesztivállal célunk a hagyományos falusi disznótorok étkezési kultúrájának megőrzése is.
Ez olyannyira sikerült, hogy a tömegtől szinte nem lehetett megközelíteni a hurkatöltő helyeket. Minden csapat kapott a szervezőktől négy kiló főtt rizst, két kiló főtt, darált húst, a fűszereket viszont maguk hozták. Itt minden ínyenc megtalálhatta a kedvére való hurkát: volt mazsolás, almás, sőt kolbászos is. Ez utóbbit dedelkének hívják, a jászberényi–tápiószelei közös csapat, a Karcsú Vaddisznók készítette hagyományos recept alapján. A főnök ebben Dósa Gábor volt, aki elmondta, hogy hártyás hájba csavarják a hurkát, majd beleteszik a kolbászt. Nem rossz! Még egy fortélyt is elárult: sütéskor a hurka alá krumplit tesznek, hogy ne szakadjon szét.
Neves gasztronómiai szakemberek zsűriztek, akik nemcsak a hurka eredetiségét, ízét pontozták, hanem a megjelenést, a munkavégzés higiéniáját és a tálalás esztétikumát is. Míg az ítészek dolgoztak és a vendégek az ebédjüket fogyasztották, vidám zenés műsor is szórakoztatta őket, sőt egy Guinness-rekord hitelesítése is megtörtént: elkészült ugyanis a világ legnagyobb disznósajtja. A helyi „húsos” Fejős Pál és csapata már előző nap azon fáradozott, hogy valami nagy tettel felhívják magukra a figyelmet. Ez sikerült is: 67 kilogrammos, 4,8 méteres disznósajtot eddig még senki sem láthatott a Földön. Heten hozták be  a sportcsarnokba, hogy el ne szakadjon.
– Négy óra főzés, egy óra abálás és két óra töltés, préselés, formába öntés után lett készen – büszkélkedett Fejős Pál. – Természetesen csak műbélbe tudtuk tölteni a disznósajtot. A kedves vendégek fogyasztják majd el az óriást. – Így is lett, egy pillanat alatt elkapkodták – mind a 2400 szeletet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek