Hortus Hungaricus 2010

2010. szeptember 17-19. között a Szigetszentmiklóson, a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon (2310 Szigetszentmiklós, Leshegy út 1/A. GPS: 19 ˚ 02̀̀΄ 52,5˝; 47˚ 22΄ 09,4˝) mutatja be a magyar és európai kertészet színe-javát.

Házunk tája2010. 09. 10. péntek2010. 09. 10.
Hortus Hungaricus 2010

A szakma képviselői és a növényeket szerető érdeklődők egyaránt megtalálnak mindent, amit a virágokról, virágkötészetről, a kertről, kertépítésről, a gyógy- és fűszernövényekről és a kertészeti háttér-technológiáról tudni kell.

A faiskolák és növényárudák bemutatkozása mellett az idén is megrendezésre kerül a Magyar Kertépítő Verseny 2010. a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (MAKEOSZ) rendezésében, bemutatva a gondos tervezés előnyeit és a legaktuálisabb kivitelezési eljárásokat, kerti stílusokat. A helyszínen felépített kis kertekkel méri össze a tudását a kertépítők és tájépítészek rangos mezőnye, a szakma és látogatóközönség legnagyobb tetszésére.

Ilyen közeli és interaktív módon bemutatott kertépítést sehol nem láthatnak a szakmabéliek és a látogatók, csak és kizárólag a Hortus Hungaricuson.

Jelen állas szerint 17 nevezett csapat indul a megmérettetésen, úgy hallgatói, mint profi versenyzők. Hogy kapjunk egy kis ízelítőt a sokszínűségből és a várható látványból, íme, egy két munkacím: életút kert, őselemek, pólusok, ellentétek vonzásában, örök változás, mesterséges természet, városi lebegés, kövek zenéje, sivatag oázisa.

A tavalyihoz képest az idén nagyobb területen dolgozhatnak, alkothatnak a versenyzők, ezáltal még szabadabban szárnyalhat a képzelőerejük, hiszen már nem burkolt területen kell dolgozniuk, így izgalmasabb kertkompozíciók születnek.

Tematikusan ide tartozik az év egyik újdonsága, a „Mi kis kertünk” óvodai kertépítő pályázat és verseny.

Ebben az évben már az óvódásokat is bevontuk a rendezvénybe, hiszen nem lehet elég korán kezdeni a kertápolás, kertszeretet és környezettudatosság nevelését. Fontosnak tartjuk, hogy nagyon fiatal korban kötődjenek a természethez, a szépséghez a gyerekek, hiszen ők az örököseink, s csak ilyen céltudatos nevelési stratégia mellett teremthetünk lehetőséget arra, hogy a kertészeti ágazat tovább fejlődjön.

A gyermekeknek egy fantázia kertet kell felépíteniük asztalnyi (125 cm x 60 cm x 25 cm) területen. Biztosak vagyunk abban, hogy a gyermeki fantázia komoly meglepetéseket tartogat. A pályázatot beküldő óvoda tárgyi nyereményekkel gazdagodik a nagylelkű partneri felajánlásoknak köszönhetően.

Jelenleg 30 óvoda 33 csoportja dolgozik a remekműveken. A pályamunkák bírálatát a Hortus Hungaricus 2010 Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár hivatalos, elismert kertészeti szakemberekből álló zsűrije végzi a következő szempontok alapján: ötletesség, kreativitás, beültetés alapossága és az elért összhatás.

Az idén a már hagyományos legszebb őszicsokor pályázat (jelen állás szerin 10 nevezett versenyzővel) és a diákok versenye (jelen állás szerint 25 nevezett versenyzővel) mellett egy szenzációs újítással készülünk Virágos Interieur címmel, melynek szervezője a MVVSZE (Magyar Virágkötők Virágkereskedők Szakmai Egyesülete).

Ezen a versenyen az indulóknak 15 négyzetméteren kell bútorokkal, növényekkel, virágokkal kialakítaniuk egy-egy lakókörnyezetet.

Biztosak vagyunk abban, hogy a virágkötők részére ezzel a versennyel megteremthetjük azt a lehetőséget, hogy felfigyeljenek mind a lakberendezők, mind az érintett szakorgánumok arra a tényre, hogy a növényekkel, virágokkal díszített lakások magasabb élhető minőséget biztosítanak lakóik számára. Mindezen túl a kiállításra érkező látogatóknak új, izgalmas, tartalmas látnivalót biztosít ez a program, és bizonyára az elismerésükre is számíthatunk. Jól tudjuk, komoly feladat elé állítjuk a verseny résztvevőit, hiszen nem kis áldozatot vállalnak azok, akik jelentkeznek erre a megmérettetésre, így 1.000.000 Ft-os díjalapot teremtünk a rendkívüli eseményhez.

A VI. Hortus Virágkötészeti Kupáért szemet gyönyörködtető virágkötészeti kompozíciók versengenek a szakma nagyjai és a közönség előtt, és természetesen folytatódik a Virágkötészeti Maraton programunk is.

A virág és dísznövény standokon több tízezer szál és több ezer fajta dísznövény pompás látványában gyönyörködhetnek a látogatók.

A virágköltemények mellett cserepes dísznövények, kellékek is megvásárolhatók a vásár 15 ezer négyzetméterén, de beszerezhető a kertészeti gépektől, növényvédő szereken át a műtrágyákig minden, amire szükség lehet.

A jól ismert és szeretett növényfajtákon kívül az igazi különlegességek is megtalálhatók közvetlenül a termesztőknél, egy-egy jó tanáccsal, gondozási tippel kiegészítve.

A Green City előadássorozat, a láncfűrészes favágóverseny, a zöldségszobrászat, a virágkötészeti játszóház – mely nem csak gyerekeknek szól – mind-mind felejthetetlenné teszi a Hortust.

A populáris látogatottság érdekében az idén is közönségnapokon, 2010. szeptember 18-án és 19-én ingyenes buszjártatokat indítunk a következő megállóhelyek érintésével: Nyugati tér – Blaha Lujza tér – Ferenciek tere – Móricz Zsigmond körtér – Budafok, Városház tér – Szigetszentmiklós, Hortus Hungaricus).

Legyen Ön is látogatónk, és ismerje meg a méltán világhírű magyar kertészeti kultúrát!

Bővebb információ: www.viragkiallitas.hu
Tel.: +36-24/445-445.

Ezek is érdekelhetnek