Eláraszt az ukrán tojás

A gabonához hasonlóan az ukrán baromfihúsra és tojásra is ki kell terjeszteni az átmeneti importkorlátozást, máskülönben az egész Euró­pai Unióban tönkremehet a baromfiágazat, ami 25 ezer család, 37 ezer foglalkoz­tatott megélhetését adja – indítványozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Házunk tájaO. Horváth György2023. 08. 27. vasárnap2023. 08. 27.

Fotó: Ujvári Sándor

Tyúk tojás Fotó: Ujvári Sándor

Ukrajna a háború tavalyi kezdete óta kap segítséget az Európai Uniótól, többek között azáltal, hogy az agrár- és élelmiszertermékeit vámmentesen, szinte korlátlan mennyiségben szállíthatja és adhatja el a közösség piacain. Hogy ez mit jelent, azt már megtapasztalhattuk, amikor az onnan származó gabona, olajos mag, étolaj elárasztotta az uniót, így hazánkat is. Letörték az árat nemcsak itthon, hanem a hagyományos kiviteli piacainkon is, ezért fordulhatott elő, hogy az elmúlt 10 hónapban alig tudtuk a magyar búzát exportálni.

A NAK és a BTT szerint a helyzet most a baromfi és a tojás piacán kezd hasonlóan veszélyessé válni. A háború előtt érvényben lévő uniós kvóta évi 90 ezer tonnára korlátozta az Ukrajnából származó baromfihús importját. A  statisztikák szerint 2022 júniusa, vagyis a liberalizáció kezdete óta eltelt egy évben az EU több mint 218 ezer tonna baromfihúst importált Ukrajnából, vagyis több mint megkétszereződött a behozatal. A tojásimport még durvábban alakult: 2022-ben négyszeres mennyiségű étkezési tojás érkezett Ukrajnából 2021-hez viszonyítva, 2023 márciusában pedig csaknem 100 millió darabot importált az unió, majdnem annyit, mint a 2021-es év egészében. Az idei első félévben az unió 204 százalékkal több tojást importált Ukrajnából, mint egy évvel korábban.

A kamara és a terméktanács szerint ez az importnyomás hosszabb távon is fennmaradhat, de egy évig még biztosan. Az uniós gazdáknak nagyon szigorú élelmiszer-biztonsági, állategészségügyi és állatjóléti előírásokat kell betartaniuk, ami drágítja a termelést. Ezek a feltételek az ukránokra nem vonatkoznak, ami miatt még nagyobb versenyelőnyt élveznek. E kettősség már rövid idő alatt azt eredményezheti, hogy sok uniós termelő tönkremegy és feladja a gazdálkodást.

Az érdekképviseletek szerint az EU-ba érkező importtermékkel szemben is a sajátra vonatkozó előírások teljesítését kell megkövetelni. Ez nemcsak a gazdálkodókkal szembeni elvárás, hanem az élelmiszer-biztonságot és a fogyasztók érdekét is szolgáló lépés lenne.

 

Ezek is érdekelhetnek