Kell-e nekünk brazil csirke?

Kevesen tudják, de az Európai Unió által importált csirkehús nagy része - az ukrán mellett - Brazíliából származik. A gond az, hogy az idén egy óriási madárinfluenza-járvány kezd kibontakozni a dél-amerikai országban. Emiatt aggódnak az uniós és hazai agrárszervezetek, mivel akár a végre nagy nehezen leküzdött hazai járvány újbóli felfutását is okozhatják a brazil csirkeszállítmányok Európában.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 08. 22. kedd2023. 08. 22.
Kell-e nekünk brazil csirke?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) kiadványa szerint a madárinfluenza-járvány miatt azonnali európai uniós intézkedésekre van szükség a brazil baromfihús-importtal kapcsolatban. Az EU-ba ugyanis 200-250 ezer tonna brazil csirkehús érkezik évente. Egyre több óriási csirkefarmon üti fel a fejét Brazíliában a vírus, s bár az ottani hatóságok szerint kezelni tuják a bajt, az agrárszervezetek nem értik, hogy az EU miért nem lép. Japán már az első brazíliai megbetegedés hivatalos hírére megtiltotta az ottani baromfitermékek beszállítását a szigetországba. Ahogy más országok korábban tiltották például a magyar szállítást, sőt még most sem lehet egy sor országba szállítanunk, holott hivatalosan is betegségmentes már hónapok óta országunk.

Az uniós baromfitermelést féltő szervezetek szerint akár egyetlen fertőzött brazil húsáru is óriási kockázatot jelenthet az EU termelőire nézve, akik eddig is komoly küzdelmet folytattak a járvánnyal szemben. Úgy vélik - és ehhez csatlakozott a NAK és a NTT is -, hogy a helyzet azonnali európai uniós szintű intézkedést követel, haladéktalanul lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a fertőzött brazil hús ne kerülhessen be az EU piacára.

 

Ezek is érdekelhetnek