Kemény magyar lépés jöhet

Lengyelország már korábban bejelentette: akkor is fenntartja az ukrán agrártermékek behozatalát tiltó intézkedéseket, ha az Európai Unió nem hosszabbítja meg azokat a szeptember 15. utáni időszakra. A múlt hét végén a magyar agrártárca vezetője, Nagy István is hasonló intézkedést helyezett kilátásba. Lehet, hogy megint szembe kell szállni az Európai Unióval, méghozzá az ukrán agrárimport miatt.

Házunk tája2023. 09. 06. szerda2023. 09. 06.

Néhány nap múlva, szeptember 15-én jár le a határidő, ameddig öt kelet-közép-európai ország importtilalmat tarthat fenn az ukrán búza-, kukorica-, napraforgó- és repcetermékekkel szemben. Az öt ország többször és közösen kérte az Európai Bizottságot, hogy legalább az év végéig hosszabbítsa meg a határidőt. Hivatalos döntés még nem született.

Mindenesetre a lengyelek már pár hete, Nagy István agrárminiszter pedig a hét végén Tihanyban, a Tranzit politikai fesztiválon jelentette be, hogy hazánk a brüsszeli döntéstől függetlenül, nemzeti hatáskörben fenntartja az importkorlátozást. Sőt nemcsak az említett négy termékkörre, hanem arra a 24 agrár- és élelmiszeripari cikkre is, melyekre még a tavasszal rendelt el behozatali tilalmat.

A miniszter szerint a magyar mezőgazdaság az elmúlt években az egyik sokkból a másikba esik. A koronavírus-járvány, az aszály, a szomszédunkban dúló háború és annak következményei, az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság, az árnövekedés, s az, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek vámmentesen elárasztották Európa piacát, mind nehézséget jelentenek a termelőknek. Hiába volt jó a búza- és repcetermés, lesz kiváló a kukorica és a napraforgó hozama, az Európai Unió piacait és más hagyományos magyar exportlehetőségeket az olcsó ukrán agrártermékek ütötték, ütik ki: e konkurencia miatt az értékesítés nehézségekbe ütközik.

A litván búzatermesztők is aggódnak: az ukrán gabonát Klaipeda tengeri kikötőjében rakodnák át és exportálnák más országokba. De az ottani termelők attól tartanak, hogy a gabona egy része az országban marad és lenyomja az árakat.

Az ukrán gabona azután keresi új útvonalát, hogy Oroszország nem hosszabbította meg a fekete-tengeri egyezményt, és nem engedi az ukrán kikötőkből a szállítást a nagy tengerjáró hajókkal. Sőt még a román határ melletti Duna-szakaszon lévő ukrán kikötői kapacitásokat is bombázta, rongálja. Ennek ellenére az ukrán kormány állítja, hogy az új útvonalakon képes lesz akár havi 4 millió tonna agrárterméket is elszállítani a világ számos pontjára. Ha ezt elérik, akkor nagyjából a háború előtti szintet is elérheti az ukrán export. Ezt segítheti, hogy Romániában Konstanca kikötője is nagy mennyiségű ukrán gabonát rakodik be a hajókra.

 

Ezek is érdekelhetnek