Olcsóbb lett az étolaj, de a napraforgó is

Örülhetnek a háziasszonyok: négy áruházláncnál és országosan is 480 forint egy liter napraforgó-étolaj ára. Sőt úgy tűnik, hogy a következő szezonban sem kell nagyobb árugrásra számítani. Ennek viszont a napraforgó-termesztők egyáltalán nem örülnek, lehet, hogy más növény termesztésébe kezdenek.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 10. 09. hétfő2023. 10. 09.
Olcsóbb lett az étolaj, de a napraforgó is

A boltokat járva azon kapja magát az ember, hogy szinte kéthetente mind kisebb számot mutatnak az étolajospultoknál az árcédulák. A hírnek mi, vásárlók örülhetünk, hiszen régen volt már, amikor 500 forint alatt vehettünk egy liternyi sütőolajat. Az elmúlt hetekben sok helyen egy literhez akár 480 forintért is hozzájuthattunk, s még tovább is mehet az árcsök­kenés.

A napraforgó-termesztők állítása szerint ugyanis a múlt hetekre jellemző tonnánkénti 128 ezer forinthoz képest is ma már egyre kevesebbet ígérnek a frissiben betakarított termésükért. 110 ezer forintot emlegetnek, sőt sokan attól tartanak, hogy 100 ezerre is csökkenhet a felvásárlási ár. Ez viszont már nagy gond, mivel a termelési költséget sem fogja fedezni. A legtöbb gazda 350 ezer forintnál is több költséggel termesztett egy hektárnyi napraforgót. Bár a hozamok jók – sok helyen például 3,6-3,8 tonnát is jelentettek –, az országos átlag nagyjából 3 tonna körül lehet. Vagyis ezzel és a 100-110 ezer forintos felvásárlási árral számolva a költség meghaladja a bevételt.

Ráadásul országszerte vontatottan halad a termény átvétele: a magtárak egy része csak olyan ütemben fogad be frissen aratott napraforgót vagy kukoricát, amilyen szinten képes eladások útján üríteni a tárolóit. A búza, repce foglalja most a helyet. A közelgő vetések miatt nagy szükség van a bevételre, ezért sokan nyomott áron is értékesítik a termést. A napraforgóról már szóltunk, de a kukoricatermesztőknek sem jó hír, hogy a néhány héttel ezelőtti 70-75 ezer forintról lassan 60 ezer alá csökkenhet a tonnánkénti ár. Egy évvel ezelőtt egy tonna napraforgót 270 ezer, kukoricát 133 ezer forintért lehetett eladni.

 

Ezek is érdekelhetnek